EU i Turska dogovaraju kako će riješiti migracijsku krizu

EU i Turska dogovaraju kako će riješiti migracijsku krizu

U Bruxellesu je počeo sastanak europskih vođa. Glavna tema je finalizacija dogovora s Turskom o vraćanju migranata i rješavanje izbjegličke krize. Čelnicima 28 zemalja članica sutra ujutro će se na radnom doručku pridružiti turski premijer Ahmet Davutoglu.

Čelnici EU-a bi trebali dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji su s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koje koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je ‘oprezni optimizam’ vezano za postizanje dogovora s Turskom. Rekla je kako se nada da će 28 članica postići suglanost oko dogovora s Turskom, da će se o tome voditi ‘intenzivne konzultacije kako bi se uravnotežili interesi Turske i EU-a’.

Komisija je jučer objavila prvo izvješće o provedbi dvaju programa – o premještanju 160.000 izbjeglice iz Grčke i Italije u druge članice i preseljenju 22.504 iz trećih zemalja u EU. Do sada je iz Grčke i Italije premješteno samo 937 izbjeglica, a iz trećih država u EU njih 4555. Na summitu je i hrvatski premijerTihomir Orešković. Mi od onih prvih 100 tisuća ljudi iz Italije i Grčke trebamo primiti blizu tisuću, a iz Turske 150 ljudi. Moramo još neke stvari dogovoriti, pitanja viza za turske državljane, otvaranje pregovaračkih poglavlja i druge teme. Kada se sve to riješi onda će cijeli proces krenuti, rekao je Orešković novinarima.

Turska je prije desetak dana, 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom za EU nije jednostavan. Već pljušte optužbe da EU popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize. Mnogi čelnici su dolasku na summit izrazili suzdržanost u pogledu ishoda sastanka.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar