Ima 900 godina! Spašeno najstarije stablo pitomog kestena u Hrvatskoj

Ima 900 godina! Spašeno najstarije stablo pitomog kestena u Hrvatskoj

Najstarije stablo pitomog kestena u Hrvatskoj raste u Hekima kod Pazina. Toliko je veliko da ga može obujmiti pet odraslih ljudi držeći se za ruke. A možda bi se osušilo u idućih pet godina da ga nisu ‘kozmetički’ obnovili i sada će se krošnja obnoviti tijekom iduće tri godine.

Sandro Ladavac iz Heki, vlasnik stabla, sjeća se vremena u kojem su se obitelj i susjedi okupljali u hladu starog kestena, družili se, odmarali i komentirali dnevne događaje. Već više godina pitomi kesten čiju starost procjenjuju na 900 godina ne izgleda najbolje. Suše se grane, napali su ga nametnici i rak kore.

Radnici koji su sličan posao već radili na lovranskim kestenima, pod nadzorom agronoma Željka Prgometa, obavili su sanitarnu sječu i zaštitili stablo protiv nametnika i bolesti. Dosadašnja istraživanja pokazuju da pitomi kesteni trebaju regeneraciju, a tri godine poslije zahvata obnovi se krošnja i stablo dosegne punu plodnost.

Dodatan razlog obnove stabla u Hekima bio je i taj što je usporedna analiza DNA u Torinu potvrdila da je riječ o unikatnoj sorti kestena, tvrdi Prgomet i dodaje da bi trebalo nastojati da ga se potvrdi i razmnoži u Istri kao autohtonu sortu.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar