Europarlamentarci iz Hrvatske složni: Federalizacija BiH

Europarlamentarci iz Hrvatske složni: Federalizacija BiH

Hrvatski europarlamentarci su bili uglavnom suglasni u mišljenju da je budućnost BiH jedino moguća ukoliko se usvoji “federalni ustroj države”. Europski parlamentarci danas razmatraju rezoluciju o BiH, čiji je predlagač Cristian Dan Peda, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH.

Zastupnici su nakon toga dali svoje mišljenje o ovoj rezoluciji o kojoj će se glasovati sutra, piše N1. Hrvatski europarlamentarci su bili uglavnom suglasni u mišljenju da je budućnost BiH jedino moguća ukoliko se usvoji “federalni ustroj države”.

Jozo Radoš, član kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu, kazao je da je BiH u lošem stanju glede funkcioniranja države. “Niz odluka Ustavnog suda nije provedeno što je dovelo do toga da se zemlja nalazi u lošem stanju glede funkcioniranja države. Bošnjaci mogu izabrati predstavnike Srba i Hrvata i formirati vlast, bez pristanka druga dva naroda. To je izigravanje Ustava i Daytonskog sporazuma na kojem počiva BiH. Smatram da bi Rezolucija trebala jasnije pozivati na rješenje problema u BiH”.

Dubravka Šuica, zastupnica Europske pučke stranke smatra da je rješenje u promjeni izbornog zakona. Smatram da je važno da Europski parlament pošalje jaki signal u BiH da moramo nastaviti na ovom putu. Pozitivna dinamika je vrlo važna. Potreba se ukazuje nakon ovih rasprava da dođe do izmjene izbornog zakona. Mislim da je princip federalizacije neophodan kako bi sva tri konstitutivna naroda uživala jednaka prava. Ovdje prvenstveno mislim na hrvatski narod koji nema osnovna prava kao druga dva”.

Tonino Picula, klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata dijeli mišljenje sa Šuicom. “Ono na što treba biti posebno osjetljiv je ustavna jednakopravnost. Principi konstitutivnosti i federalizma su bitni za funkcioniranje asimetrične države kao što je BiH”, kazao je Picula. Ruža Tomašić, zastupnica europskih konzervativaca i reformista smatra da “nikome nije stalo do održivosti BiH kao hrvatskom narodu”. “Nikome više nije stalo do održivosti i prosperiteta BiH kao hrvatskom narodu. BiH mora postati decentralizirana zajednica tri naroda koji ne smetaju jedni drugim. To se može dobiti federalnim modelom, kako bi hrvatski narod dobio ono što druga dva naroda imaju”.

Željana Zovko, zastupnica Europske pučke stranke kazala je da oni koji se protive federalizmu nude iste politike koje ne daju rezultate već 20 godina. “Protivnici federalizma nam nude iste politike koje ne daju rezultate već 20 godina. Promjena izbornog zakona na temelju federalizma je prvi korak k pomirenju i stabilnosti kako brojniji narod ne bi birao predstavnike drugim narodima”.

Njezina kolegica, Marijana Petir je kazala također da je federalizacija jedini mogući model. “Treba razmotriti federalizaciju kao mogući model. Tražimo jednakopravnost za sve narode u BiH. Uz političke probleme u BiH koji se moraju nadmašiti, BiH ima još mnogo problema koji se moraju riješiti kao što je zagađen zrak i ostali”.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar