Kazna za brzu vožnju 1000 KM i uzimanje vozačke, pijani vozači idu u pritvor na triježnjenje

Kazna za brzu vožnju 1000 KM i uzimanje vozačke, pijani vozači idu u pritvor na triježnjenje

Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti u prometu na cestama u BiH od danas su stupile na snagu. Najveće promjene spomenutog zakona odnose se na pooštravanje kazni za prekršaje u prometu. Iako se godinama raspravljalo o ovoj temi, zakon je konačno promijenjen u ovome smjeru i od sada će vozači znatno više plaćati neodgovorno ponašanje dok su za upravljačem.

Posebno “skupi” bit će razgovori mobitelom tijekom vožnje. Kazne za to, po novom zakonu, mogu doseći čak 300 maraka, a zanimljivo je kako je zakon predvidio i kažnjavanje pješaka ili biciklista koji korištenjem telefona ili slušalica budu ugrožavali sigurnost u prometu. Iznos kazne za to je 40 maraka. Od sada će vozači znatno više morati i paziti koriste li pojas za vezanje jer će biti kažnjeni s 300 maraka ako ga ne budu koristili. A i vožnja djece na prednjem sjedalu od sada je strogo zabranjena. Ako se oglušite na ovu naredbu, policija vas može kazniti s čak 1000 maraka. Od danas su prošlost i kazne od 20 do 30 maraka u slučaju prekoračenja brzine. Ako vozač vozi brže od 20 do 30 km na sat od propisane maksimalne brzine kaznit će se kaznom do 300 maraka.

Odvođenje u postaju

Ako je prekoračenje veće od 30 km/h od maksimalno dopuštene brzine, kazna doseže i do 1000 maraka. I nećete samo ostati bez veće količine novca nego i bez vozačke dozvole na šest mjeseci. Ako vozite pod utjecajem alkohola, kazna će doseći do 1000 maraka, a velika je vjerojatnost da ćete završiti u policijskoj postaji na triježnjenju, prenosi Večernji ba.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar