Europska centralna banka predstavila novu novčanicu od 50 eura

Europska centralna banka predstavila novu novčanicu od 50 eura

Europska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 eura, koja bi trebalo  zamjeniti najčešće falsificiranu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korištenju gotovine.

Nova novčanica, s portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane sigurnosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a bit će puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od četiri godine i njena izrada će koštati između šest i deset eurocenti. Korištenje apoena od 50 eura se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korištenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjivi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kojem trenutku, imati oko 100 eura u novčaniku, a oko 80 posto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke.

Taj procenat u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se kreće ispod 40 posto, a u Švedskoj oko 20 posto.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar