Evakuirano stanovništvo, poplavljene Plitvice, voda i dalje prijeti…

Evakuirano stanovništvo, poplavljene Plitvice, voda i dalje prijeti…

Borba s poplavama u dijelovima Hrvatske i dalje traje. Iza mještana ugroženih naselja besana je noć. Za obranu od poplava pripremaju se i na području Jasenovca. Međimurcima je još ostalo obraniti Kotoribu. Zbog nadiranja rijeke Drave, evakuirano je 80-tak mještana.

Plitvička jezera zbog obilnih kiša i povećanja vodostaja rijeka i bujičnih potoka, bilježe svoje rekorde. Nikada u proteklih 45 godina nisu bili potpuno poplavljeni pontonski mostići za brodice, a donja jezera zatvorena su za posjet zbog vode koja je odnijela dio staze, a potopila većinu.

"Ovo što sad imamo da nam je pristanište broda potopljeno, to nije zabilježeno u povijesti otkako plove plitvički brodovi. Ovo je jedinstvena godina po tome", rekla je Natalija Brozičević, v.d. ravnateljice JU NP Plitvička jezera. 
 

Međimurci se uspješno odupiru poplavama

Međumirci se i dalje uspješno odupiru povijesno najvišem vodostaju rijeke Mure, od čijeg je vodenog vala, nakon Murskog Središća, u ponedjeljak navečer uspješno obranjen Goričan pa je, prema riječima zamjenika međimurskog župana Zorana Vidovića, situacija na tom području stabilna i pod kontrolom. 

Vrhunac vodenog vala stigao je do Domašinca i Goričana u ponedjeljak oko 18 sati gdje je, uz zečje nasipe i 25.000 vreća pijeska postavljenih na kritičnim točkama, te zahvaljujući angažmanu dobrovoljnih vatrogasca iz cijelog Međimurja i samih mještana, taj dio Međimurske županije uspješno obranjen od nadiruće Mure. 
 

Treba još obraniti Kotoribu

Međimurcima je ostalo još obraniti Kotoribu, do koje će vodeni val stići u ranim jutarnjim satima. 

U 20 sati vodostaj Mure kod Murskog Središća je iznosio 514 centimetara, a u Goričanu 546 centimetara. I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava. 
 

Evakuacija 80-tak mještana

Zbog nadiranja rijeke Drave, evakuirano je 80-ak mještana romskog naselja Autoput nedaleko Drnja u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji su nakon napuštanja domova smješteni u mjesnoj školi. 

Zbog poplave prekinut je i promet na nekoliko lokalnih prometnica u mjestima uz Dravu. Na terenu su angažirane sve mjerodavne službe.

danas.net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar