Evo kakvo vrijeme nas očekuje sljedećih dana u BiH

Evo kakvo vrijeme nas očekuje sljedećih dana u BiH

Meteorolog Nedim Sladić je u tekstu za N1 pojasnio kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima u BiH.

Sinoptička situacija: po visini preovladava jugozapadno visinsko strujanje u sklopu doline koja se premješta preko Balkanskog poluostrva. U prizemlju utjecaj ciklone sa pripadajućim frontom okluzije (završni stadij ciklone) u Jadranu pri čemu sa zadnje strane u naše krajeve pristiže hladnija zračna masa s njenim odmicanjem prema istoku Europe i prolaznim jačanjem zračnog pritiska na vrijednosti na oko 1011 hPa.

Prognoza vremena: U nedjelju, 20.11.2022. u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na planinama sjeverozapadne i djelomično centralne Bosne sa snijegom. Susnježica je kratkotrajno moguća u nižim predjelima Krajine koja će s porastom temperature preći u kišu. Padavine će u odnosu na subotu biti znatno slabijeg intenziteta u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 3 do 10, na jugu do 15, a dnevna od 5 do 11, na jugu do 16 ºC.

Ponedjeljak, 21.11.2022.

Sinoptička situacija: po visini dolazi do utjecaja doline koja se tokom nedjelje premještala preko Njemačke i Austrije. S njom u sjeverozapadnom visinskom strujanju pristiže još hladniji zrak u sjeverozapadnom visinskom strujanju. Do kraja dana se sa sjeverozapada Europe produbljuje nova dolina prema Đenovskom zaljevu uz postepenu advekciju sve toplijeg zraka prema zapadnom dijelu Balkana.

U prizemlju po odmicanju oslabljenog frontalnog poremećaja položenog sjevernije od naše zemlje kratkotrajno pružanje ogranka anticiklone s jugozapada Europe prije novog pada zračnog pritiska uvjetovan ciklogenezom (formiranjem ciklone) nad Đenovskim zaljevom.

U ponedjeljak, 21.11.2022. u Bosni i Hercegovini se ujutro prognozira pretežno oblačno vrijeme sa slabim padavinama. U nižim predjelima kiša, a u višim snijeg. Prestanak padavina prijepodne izgledno je na području Krajine uz postepeno razvedravanje prema sredini dana. U drugom dijelu dana postepeno smanjenje naoblake prognozira se u sjevernim i južnim predjelima zemlje pa će poslijepodne preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a u Krajini često i pretežno vedro.

Oblačno tokom većeg dijela dana u istočnim i centralnim područjima Bosne, gdje se smanjenje naoblake očekuje u večernjim satima. Vjetar slab, sjeveroistočni. U večernjim satima vjetar će promijeniti smjer na jugo i postepeno se u noći na utorak očekuje njegovo jačanje usljed pada zračnog pritiska i uspostave pritisnog gradijenta.

Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 10, a dnevna od 4 u centralnim i istočnim područjima Bosne do 10 u Krajini, na jugu do 15 ºC.

Utorak, 22.11.2022.

Sinoptička situacija: produbljenje nove doline osom od sjeverozapada Europe sve do obala sjeverne Afrike preko Đenovskog zaljeva, uz formiranje vrtloga vlažnog i nestabilnog zraka nad zapadnim Sredozemljem. Naša zemlja se nalazi na prednjoj strani doline uz advekciju tople i vlažne zračne mase u sve izraženijem jugozapadnom visinskom strujanju.

U prizemlju ciklonalno polje nad sjevernim Jadranom uz pripadajući topli front te nagli pad zračnog pritiska koji uspostavlja snažnog pritisnog gradijenta koji za posljedicu ima vjetrovito vrijeme.

Prognoza vremena

U utorak, 22.11.2022. u Bosni i Hercegovini prijepodne se više sunčanog vremena prognozira na širem području Tuzlanskog kantona te u centralnim i istočnim područjima Bosne. U ostatku zemlje umjereno, prema zapadu i to naročito uz granicu sa Republikom Hrvatskom i pretežno oblačno vrijeme, a oblačnost će postepeno od prijepodneva prema sredini dana rasti i na istoku.

Približavanjem utjecaja ciklone u drugoj polovini dana se kiša prognozira na području zapadne, jugozapadne Bosne, na prostoru južne i jugozapadne Hercegovine te djelomično u Krajini.

Veći dio dana suho ostaje na prostoru centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne gdje rijetko i prolazno može pasti malo kiše, a padavine su izglednije u večernjim satima. Intenzivnije padavine najizglednije su na prostoru juga Hercegovine gdje su uz kišu izgledni i jači pljuskovi praćeni grmljavinom uz lokalno veću količinu padavina u kratkom vremenskom periodu.

Vjetar umjeren do jak, mjestimično i s olujnim udarima, južnog i jugoistočnog smjera. Slabiji vjetar se prognozira na prostoru Posavine i Tuzlanskog kantona. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na lokacijama osjetljivim na južinu (područje Bihaća) i do 12, a na jugu do 14, a dnevna od 11 do 16 ºC.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar