Evo koji su fakulteti izdavali lažne diplome

Evo koji su fakulteti izdavali lažne diplome

Prema nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jučer deset osoba u operativnoj akciji “Klaster“ koje su osumnjičene za izdavanje lažnih diploma.

Sustavna korupcija

Radi se o visokim dužnosnicima sveučilišnih i fakultetskih ustanova u BiH, a pretresi su obavljeni u više bh. gradova i Distriktu Brčko.

Prema informacijama Avaza, u pitanju su: Nezavisni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, CKM Mostar i Union Mostar.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sustavne korupcije, povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

“Avaz” otkriva da su osumnjičeni dekani, rektori i profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Prcić, Dragan Ilić, Goran  Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, Mirko Tufegdžija…

50 diploma

Većina ih je jučer i uhićena, a pronađeno je i privremeno oduzeto 165.000 KM. Sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli imovinsku korist višu od 600.000 KM.

Saznaje se da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali.

Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su izdali i zauzvrat uzeli novac. Lažne diplome su dobila i trojica prikrivenih istražitelja, koja su, služeći se lažnim identitetima, upisala fakultete i razotkrila cijelu organizaciju.

Oni su ekspresno dobili diplome. Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za brzo “školovanje”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing