Frontex šalje policajce u BiH

Frontex šalje policajce u BiH

Europska agencija za upravljanje granicama Frontex planira poslati u BiH policajce koji će pomoći tijelima vlasti u kontroli ilegalnih migracija, a u toj misiji imali bi izvršne ovlasti, uključujući pravo na nošenje oružja.

Izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrdio je kako su na poticaj Europske unije u tijeku pripreme za zaključivanje sporazuma s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Cilj sporazuma je uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex izvodio na teritoriju BiH te definirati način operativne suradnje država članica EU i tijela vlasti u BiH, javlja Hina.

Time bi se izravno pomoglo Hrvatskoj, koja nakon ulaska u Schengen sada ima obvezu kontrole vanjskih granica Unije

Sporazum uređuje sva pitanja potrebna za raspoređivanje timova za upravljanje granicama iz stalnih snaga Frontexa u BiH, u kojoj članovi timova mogu imati izvršne ovlasti, kazao je neimenovani izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH kako ga citiraju banjolučke Nezavisne novine.

Ministri unutarnjih poslova EU su na neformalnom sastanku, održanom u siječnju u Stockholmu, potvrdili kako zapadni Balkan predstavlja jednu od najkritičnijih ruta za dolazak ilegalnih migranata.

Bliža suradnja s partnerskim trećim zemljama na readmisiji važan je dio sveobuhvatne i učinkovite migracijske politike EU, stoji u zaključcima s tog skupa, uz konstataciju kako će EU ponuditi konkretnu pomoć državama-partnerima od kojih očekuje da na svom teritoriju zbrinu ilegalne migrante do njihova povratka u matične zemlje.

Ilegalni migranti ulaze u BiH uglavnom preko slabo zaštićene granice sa Srbijom i djelomice s Crnom Gorom

Iz Granične policije BiH u siječnju su objavili kako su tijekom 2022. spriječili ulazak oko 6.000 ilegalnih migranata u zemlju, uglavnom državljana Afganistana, Burundija i Pakistana, no nema preciznih podataka o tome koliko je migranata ipak uspjelo ući u BiH.

U tranzitnim centrima za njihov smještaj kod Sarajeva i Bihaća u prosjeku dnevno boravi oko 3.000 takvih osoba.

Ilegalni migranti sve češće se koncentriraju uz obale Save, koju učestalo pokušavaju prijeći improviziranim plovilima ili se pak u Hrvatsku nastoje prebaciti skrivajući se u teretnim vozilima.

Sporazum s Frontexom omogućio bi da ta služba pomogne vlastima u BiH pri povratku u zemlje podrijetla migranata koji nemaju pravo na azil, odnosno da se spriječi njihov ulazak na teritorij Hrvatske, javlja Hina.

Taj dokument uredio bi pravo Frontexa da operativno djeluje u BiH kao i da pripadnici te agencije koriste svoje naoružanje u samoobrani. To podrazumijeva i pravo provođenja graničnih kontrola. Predviđena je i uspostava regionalnog ureda Frontexa u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar