Evo što BiH uvozi iz Eritreje, Kambodže, Haitia, Mauricijusa…

Evo što BiH uvozi iz Eritreje, Kambodže, Haitia, Mauricijusa…

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 11 mjeseci prošle godine iznosio je 19,03 milijardi KM. Zaključno s studenim 2016. godine, izvoz BiH je vrijedio 8.904.744.841, dok je vrijednost uvoza iznosila 14.743.183.411 KM.

Osim tradicionalno najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera – zemlje regije i Europske unije – BiH ostvaruje i robnu razmjenu s nekim vrlo egzotičnim i gotovo nepoznatim državama svijeta, piše Faktor.

Dnosimo pregled robne razmjene BiH s nekim od zemalja za koje možda nikada niste niti čuli, a podaci se odnose na 11 mjeseci prošle godine koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Angvila

Angvila je Britanski prekomorski teritorij u Malim Antilima na Karibima, istočno od Portorika. Površina mu je 91 kilometar kvadratni. Od ekonomskih aktivnosti najvažnije su ribarstvo i turizam. BiH je u 11 mjeseci prošle godine, prema podacima VTKBiH, iz ove egzotične zemlje uvezla roba iz odjeljaka Voće za jelo, kore agruma ili dinja i lubenica u vrijednosti od 512.653 KM, te Mineralna goriva i mineralna ulja u vrijednosti od 23.896 maraka. U ovu državu nismo izvezli ništa.

Antigva i Barbuda

Antigva i Barbuda je otočna država na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana. Pripada grupi Malih Antila. Okružena je otocima Gvadalupa na jugu, Montserrat na jugozapadu, Sveti Kristofor i Nevis na zapadu i Sveti Bartolomej na sjeverozapadu. Glavni grad je St. John’s i centar je izvoza šećera, ruma i pamuka, ali i proizvodnje umjetničkog obrta, proizvodnje vlakana, tkanina i keramike. BiH je u ovu državu prošle godine izvezla robe u vrijednosti od 52 KM, dok nije uvezla ništa.

Bahami

Bahami su otočna država u Atlantskom oceanu. Obuhvaćaju 700 otoka istočno od Floride i sjeverno od Kube. Bahami su i danas dio Commonwealtha, iako su 1973. proglasili neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Bahami imaju stabilno i rastuće gospodarstvo ovisno o turizmu i bankarstvu. Turizam čini više od 60 posto BDP-a i zapošljava gotovo polovinu radnog kontigenta. Rast turizma odražava se na “bum” u izgradnji novih hotela i prihvatilišta za turiste. BiH u promatranom razdoblju na Bahame nije izvezla ništa, a uvezla je robe u vrijednosti od 390.760 KM. Riječ je o robi iz odjeljaka Električne mašine i oprema, plastične mase i proizvodi od plastičnih masa, Proizvodi od željeza i čelika, Odjeća i pribor za odjeću, Knjige, novine, slike i ostali proizvodi, vata, filc i netkani materijali, kao i Alati, kožarski proizvodi, žlice i vilice.

Eritreja

Eritreja je država u sjeveroistočnoj Africi na obali Crvenog mora. Graniči sa Sudanom na sjeverozapadu, Etiopijom na jugu, te Džibutijem na jugoistoku. Nakon prestanka sovjetske vojne pomoći Etiopiji, eritrejski gerilci uspjeli su početkom 90-ih pobijediti etiopske snage i osigurati neovisnost. Obećana demokratizacija zemlje nije provedena i Eritreja je još jednostranačka država kojom vlada Narodni front za demokraciju i pravdu (PFDJ), nasljednik oslobodilačkog pokreta EPLF. Eritreja je među siromašnijim afričkim državama, a BDP je 2004. bio 900 američkih dolara po stanovniku. Bosna i Hercegovina nije imala nikakav izvoz u ovu zemlju, dok je uvoz bio vrijedan 9.720 KM i to u Raznim proizvodima za ishranu.

Kambodža

Kambodža je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaljev, dio Južnog kineskog mora i Tihog oceana. Graniči na zapadu i sjeveru s Tajlandom, na sjeveru s Laosom te na istoku i jugu s Vijetnamom. Glavne gospodarske aktivnosti su poljoprivreda, turizam, te proizvodnja odjeće i obuće. Kambodža je u dvadesetogodišnjem građanskom ratu izgubila velik dio infrastrukture, a stanovništvo je, osobito ruralno, vrlo slabo obrazovano što usporava gospodarski razvoj. BDP je u 2003. bio 1.900 američkih dolara po glavi stanovnika. Kambodža je jedina država na svijetu u kojoj nema nezaposlenosti. BiH je iz ove zemlje uvezla robe iz odjeljka Plastične mase i proizvodi od plastične mase, te Ostala biljna tekstilna vlakna, predivo od papira u vrijednosti od 1.056 KM, a ništa nije izvezla.

Kuba

O Kubi je manje-više sve poznato. Kuba je socijalistička država. Fidel Castro je bio na vlasti od 1959, prvo kao premijer, a od 1976. kao predsjednik. Sve do 24. veljače 2008. kada ga je na mjestu šefa države, šefa vlade, tajnika Komunističke partije Kube, te vrhovnog zapovjednika Kubanskih oružanih snaga zamjenio brat Raul. Ekonomija Kube je pod nadzorom političke vlasti. U razdoblju 1989-1993. BDP je pao za 35 posto, kao rezultat raspada SSSR-a, najvećeg kubanskog trgovačkog partnera. Nakon laganog oporavka u sljedećih nekoliko godina, 1999. BDP je povećan 6,3 posto, kao rezultat velikog uspona turizma. Ekonomija Kube se naglo razvija zbog turizma koji se svake godine sve više povećava. Naša zemlja je prošle godine na Kubu izvezla roba u vrijednosti 41.791 KM, i to iz odjeljka Električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, a nije uvezla ništa.

Makao

Teritorij na kojem živi više od pola milijuna stanovnika sastoji od poluotoka i dva otoka. Makao je u svijetu posebno poznat po turizmu i kockanju, kao i po razvijenoj tekstilnoj i elektroničkoj industriji, te bankarstvu. Makaom je upravljao Portugal sve do 1999. godine, kada je nadležnost prepuštena Kini. Ovo je bila najstarija europska kolonija u Kini. Unutar Kine, Makao uživa veliku autonomiju koja je zagarantirana po principu “jedna država, dva sustava”. Makao se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Hong Konga. BiH je iz ove zemlje uvezla namještaja, posteljina, madraca, nosača madraca u vrijednosti od 20.601 KM, a nije ništa izvezla.

Haiti

Haiti zauzima zapadnu trećinu otoka Hispaniola u Karipskom moru, istočno od Kube. Na istoku graniči s Dominikanskom Republikom. Oko 80 posto stanovništva živi u krajnjem siromaštvu. Gotovo 70 posto Haićana živi od poljoprivrede, što je uglavnom zemljoradnja na niskoj razini, koja zapošljava 2/3 ukupne radne snage. Broj radnih mjesta raste vrlo sporo, a crno tržište je sve jače. Zbog neuspješnih pregovora s međunarodnim sponzorima Haiti je ostao bez potrebne pomoći u novcu i razvoju. Haiti je 12. siječnja 2010. godine pogodio potres momentne magnitude 7.0. Trajao je približno minutu i odnio više od 250.000 života, a većina zgrada je uništena ili oštećena. BiH je na Haiti izvezla roba iznosu od 14.356 KM (Eksplozivi, protietički proizvodi, šibice), a uvezla roba u vrijednosti od 18.086 KM (Plastične mase i proizvodi od plastičnih masa, Razni proizvodi, Keramički proizvodi).

Mauricijus

Republika Mauricijus је otočna država u jugozapadnom Indijskom oceanu, oko 900 kilometara istočno od Madagaskara. Klima na otoku je tropska, zime su tople i suhe, a ljeta vlažna i vrela. Ljeti cikloni često pogađaju otok. Od stjecanja neovisnosti 1968, gospodarstvo Mauricijusa se temelji na poljoprivredi, industriji i turizmu koji bilježe stalni rast. Godišnji porast BDP-a je pet do šest posto, a za 2004. je procijenjen na 12.800 dolara po stanovniku. Šećerna trska se uzgaja na oko 90 posto poljoprivrednog zemljišta i čini oko 25 posto izvoza. Nezaposlenost u zemlji je oko sedam posto. BiH je iz ove zemlje uvezla Šećera i proizvoda od šećera u vrijednosti od 135.711 KM, dok sa druge strane izvoza nije bilo.

San Marino

Republika San Marino je treća najmanja država u Europi (poslije Vatikana i Monaka), potpuno okružena teritorijem Italije. Površina San Marina iznosi 60,57 kvadratnih kilometara. Udaljenost između najsjevernije i najjužnije granice iznosi 12 kilometra zračne linije. Procjenjuje se da je San Marino 2009. godine imao 31.000 stanovnika. San Marino nema prirodnih izvora, tako da je poljoprivreda važna grana gospodarstva. Uzgajaju se žitarice, vinova loza, masline i voće, te se uzgajaju i goveda i svinje. U San Marinu važan je i bankarski sektor, ali i proizvodnja elektronike i keramike. BiH je prošle godine imala značajan trgovinski deficit s ovom državom. U San Marino smo izvezli robe u vrijednosti od 77.314 KM i to iz odjeljka Papir i karton, te Drvo i proizvodi od drveta; drveni ugljen.

S druge strane, iz San Marina smo u prošloj godini uvezli roba u vrijednosti od 873.905 i to iz odjeljaka Plastične mase i proizvodi od plastičnih masa, Eterična ulja i rezinoidi; parfimerijski, kozmetički, Vozila, osim željezničkih ili tramvajskih šinskih, Optički, fotografski, kinematografski, mjerni, Električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, Organski kemijski proizvodi, Sapun, organska površinski aktivna sredstva…

Sejšeli

Sejšeli su otočna država u zapadnom Indijskom oceanu, udaljena oko 1.600 km od obale Afrike, sjeveroistočno od Madagaskara. Sejšeli se sastoje od 115 otoka u Indijskom oceanu, od kojih su 33 naseljena. Glavne grane gospodarstva su turizam i ribarstvo, a u proteklih godina vlada ohrabruje strane investitore da ulažu u izgrađivanje hotela i drugih usluga. Važno je spomenuti i to da su Sejšeli jedna od najzaduženijih zemalja na svijetu, čiji ukupni vanjski dug čini 122,8 posto BDP-a. BiH je na Sejšele izvezla Duhana i proizvodi zamjene duhana u vrijednosti od 2.830.575 KM. S druge strane, uvezli smo roba u vrijednosti od 204.803 KM iz odjeljaka Električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, Odjeća i pribor za odjeću, Ostali gotovi proizvodi od tekstila; setovi… Vozila, osim željeznickih ili tramvajskih šinskih, Namještaj, posteljina, madraci, nosači madraca…

Sao Tome i Principe

Sao Toma i Principe, mala je država koja se sastoji od dva otoka u Gvinejskom zaljevu nedaleko afričkoj obali. Sao Tome ima 137.500 stanovnika, а Principe 6.000. Od 1800. gospodarstvo se temelji na poljoprivredi. U doba proglašenja neovisnosti Portugalci su kontrolirali 90 posto plantaža koje su nakon proglašenja neovisnosti prešle u vlasništvo različitih državnih kompanija, danas privatiziranih. Dominantan je uzgoj kakaa, koji čini 95 posto izvoza. Proizvodnja hrane nedovoljna je za podmirenje domaćih potreba pa se tako dio hrane uvozi. BiH je u ovu zemlju izvezla roba u vrijednosti od 19.597 KM i to Ostali gotovi proizvodi od tekstila; setovi, zatim Proizvodi od željeza i čelika. Uvoza u prošloj godini iz ove zemlje nije bilo

Vecernji.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar