Fantela i Marenić sami kupili brod za medalju na Igrama…

Fantela i Marenić sami kupili brod za medalju na Igrama…

Regata za medalje je zbog manjka vjetra odgođena za danas. Zadnja regata trebala bi početi u 18.50, a hrvatski jedriličari u klasi 470, Fantela i Marenić drže prvo mjesto

Višestruki su prvaci Europe i svijeta, imaju mnoge medalje s raznih natjecanja, samo im je nedostajala olimpijska. Sad su uzeli i nju, i to na brodu koji su platili sa svojih 18.000 €.

Šime Fantela i Igor Marenić znaju se više od pola života. Mnogi ih smatraju zadarskom kombinacijom, ali…

– Zadar mi je drugi dom, tamo sam već 15 godina, ali mi je uvijek drago kad se istakne da sam s Cresa – kaže Igor.

– On se s 15 godina doselio u Zadar, sad imamo 30. Išli smo u isti razred u Gimnaziji Vladimira Nazora. Kad smo otišli u Zagreb na faks, bili smo u istoj sobi u Domu ‘Stjepan Radić’, a kad smo se vratili, živio je kod mene u Zadru.Imam brata Mihovila, ali i Igor mi je poput brata – kaže kormilar Fantela.

Upoznali su se kao klinci, vršnjaci u početničkoj klasi Optimist i kolege u reprezentaciji. Već tada, dok je Marenić dolazio na pripreme u Zadar, postali su vrlo dobri prijatelji. Tako su se upoznali i njihovi roditelji, pa su Igorovi ipak pustili sina u Zadar jer su znali kod koga će biti.

– Kad smo završili s Optimistom, odlučili smo da je zajednički nastavak u klasi 470 najbolja ideja. Od tada smo svašta prošli zajedno, imali smo kombi kojim smo prešli 450.000 km, u njemu smo kuhali, spavali, ponekad i 40 dana u komadu, kad smo spajali natjecanja… Prije dvije godine na povratku iz Bilbaa je ‘prdnuo’, pa nam je HOO omogućio novi, koji može ići i 120 na sat, a ne 70. Bolji je, olakšava nam život, ali žao nam je starog jer su za njega vezane brojne uspomene – prisjeća se Šime.

Brod na kojem jedre sami su platili, sami kupuju i opremu i namirnice za kuhanje, ne hrane se u restoranima. Velesile poput Australaca i Engleza dobivaju po 50 brodova na godinu, a oprema je tvornička, posebno napravljena za svakog jedriličara.

Voljeli bi imati bolju logistiku, ali ne bune se. Nikad nisu računali koliko su vremena proveli zajedno na brodu, ali…

– Imamo desetak regata na godinu, koje traju po sedam dana, pripreme za te regate, treninzi tijekom cijele godine, pa kondicijski treninzi s Edijem Stipićem… Tko će to izračunati?!

A i izvan jedrenja odlično se slažu.

– Imamo iste prijatelje iz gimnazije, volimo more i planine… Privatno se nemamo o čemu svađati, jedino bude poneka trzavica na moru ako nešto ne ide kako smo planirali, ali to je normalno i sportski. Ali nakon ovakvih natjecanja ipak se želimo malo odmoriti jedan od drugoga pa on ode doma na Cres – kaže Fantela.

Iako već dugo spadaju među najuspješnije hrvatske sportaše, malo ljudi zna za njih.

Jedrenje nije baš popularan sport, ali mi se trudimo rezultatima i zalaganjem pokazati novim generacijama njegov potencijal i ljepotu.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar