Mostarci zatražili izbore, smjenu gradonačelnika i referendum o odcjepljenju

Mostarci zatražili izbore, smjenu gradonačelnika i referendum o odcjepljenju

Građani Mostara, predstavnici oporbenih političkih stranaka i nevladinih organizacija okupili su se u četvrtak na okruglom stolu kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji i mogućnosti da se do kraja godine održe lokalni izbori u gradu na Neretvi.

Gradski odbori SDP-a BiH, HDZ-a 1990, Demokratske fronte i Stranke za BiH organizirali su javnu tribinu kako bi se čuo glas građana i kako bi se oni kojih se pitanje lokalnih izbora najviše tiče uključili u priču o promjeni izbornih pravila za Mostar, istaknuto je na tribini.

– Okupila nas je ljubav prema Mostaru, a ne ideologija. Ne želimo se vraćati u prošlost, ne želimo nekakav prijeratni Mostar jer takav Mostar više ne postoji. Želimo graditi Mostar za budućnost naše djece, da ovo bude grad mladih, a ne grad starih – poručio je na otvaranju tribine moderator Sead Đulić.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić kazao je kako su iz pregovora o budućnosti Mostara na nedemokratski način isključeni ne samo građani, već i predstavnici parlamentarnih oporbenih stranaka.

Zagorčić je dodao kako je Mostar predan u ruke SDA i HDZ-a BiH koji ne mogu ili ne žele postići dogovor te tako u pat poziciji drže sve građane Mostara.

Sa skupa je zatraženo da se učini sve kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori najkasnije do kraja godine. Upućen je poziv visokom predstavniku da iskoristi svoje ovlasti i nametne izmjene izbornih pravila.

Ako to ne želi, predstavnici građana i oporbenih političkih stranaka zatražili su od visokog predstavnika da smjeni aktualnog gradonačelnika Ljubu Bešlića, njegove savjetnike i načelnike gradskih odjela, te da na te pozicije imenuje nestranačke ljude koji bi vodili grad dok se ne postigne sporazum o Mostar u Parlamentu BiH.

Predsjednik Udruge ruralnog razvoja “Tenica” Rodoč – Jasenica Željko Šunjić istaknuo je kako u Mostaru vlada anarhija i da je takvo stanje nepodnošljivo za sve Mostarce.

– Ako se drugog listopada ne održe izbori u Mostaru mi ćemo zatražiti održavanje referenduma o odcjepljivanju gradskog područja Jug od Mostara, kako bi smo nakon toga mogli održati lokalne izbore i konačno dobiti zakonodavnu i izvršnu vlast – istaknuo je Šunjić.

Na tribini se pojavio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba.

Po njegovim riječima, na tribinu je došao kako bi čuo što građani misle o trenutnoj situaciji u gradu te da pokaže kako je njegovoj stranci i Hrvatskom narodnom saboru BiH uistinu stalo da se u Mostaru održe lokalni izbori.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing