Federalna trojka dogovorila vlast u Federaciji BiH

Federalna trojka dogovorila vlast u Federaciji BiH

Koalicijski partneri na federalnoj razini dogovorili su raspored ministarstava u Vladi te tako deblokirali proces uspostave federalne i državne vlasti. Ministarstvo financija pripalo je HDZ-u, ali će ime ministra morati dobiti suglasnost SDA i DF-a.
Osim Ministarstva financija FBiH koje je dobio HDZ, uz potrebu da SDA i DF daju suglasnost za ministra, Ministarstvo prometa također će pripasti HDZ-u, kao i Ministarstvo zdravstva FBiH te Ministarstvo pravde, Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prostornog uređenje FBiH. 
Kadrovi SDA će u narednom mandatu biti na čelu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva unutarnjih poslova, entitetskog Ministarstva izbjeglica, te Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH. 
Ministarstvo za pitanja branitelja zajednički će dogovoriti SDA i DF.
DF-u sigurno pripadaju Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva FBiH, te Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije. 
Lider Demokratske fronte Željko Komšić je istaknuo  kako je zadovoljan dogovorenim te da će već narednog tjedna biti formirana i državna i federalna vlada. Dodao je da je svatko morao progutati gorku pilulu, ali da je bitno da je proces deblokiran. Predsjednik Federacije Marinko Čavara najavio je da će sutra dobiti imena za sastav Vlade FBiH, kako bi uz suglasnost potpredsjednika mogao imenovati Vladum, prenosi TV1.ba.
SDA će odluku o federalnim ministrima donijeti sutra, a navodno bi se na ministarskim pozicijama mogli naći Edin Ramić, kao ministar za izbjegle i raseljene osobe, Šemsudin Dedić kao ministar obrta i razvoja, Rifat Škrijelj kao ministar obrazovanja i nauke te Aljoša Čampara kao ministar unutrašnjih poslova. 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar