FEDERALNA UPRAVA POLICIJE O BOMBAMA: “Korištene su web domene stranih kompanija, uključeni Interpol i Europol.”

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE O BOMBAMA: “Korištene su web domene stranih kompanija, uključeni Interpol i Europol.”

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti o većem broju dojava o postavljenim eksplozivnima napravama u javnim objektima, kao i sve veću i očekivanu zainteresiranost medija za navedenu problematiku Federalna uprava policije se odlučila dati jedinstveno priopćenje.

”U prethodnom periodu putem sistema za elektronsku razmjenu pošte (e-mail) veći broj javnih institucija zaprimio je poruke prijetećeg sadržaja koje su sadržavale i dojavu o postavljenim eksplozivnima napravama. Policijske agencije su u svim navedenim slučajevima pravovremeno poduzele sve mjere i radnje kako bi se otklonile sumnje i spriječilo nastupanje mogućih posljedica. Aktivnostima policijskih agencija je ustanovljeno da se u svim pojedinačnim slučajevima radilo o lažnim dojavama, koje su za cilj imale uznemirenje građana i javnosti”, kazali su iz FUP-a.

”Nadležne policijske agencije, uz nadzor tužilaštva, poduzimaju sve neophodne aktivnosti na dokumentiranju izvršenih kaznenih djela, identifikaciji i pronalasku počinitelja koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Prema prikupljenim podacima, lica koja su upućivala lažne dojave su za registraciju e-mail računa koristila web domene koje su u vlasništvu inostranih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počinitelja koriste kapaciteti međunarodnih policijskih organa Interpola i Europola”, istaknuli su.

”Sagledavajući okolnosti da navedene protupravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju izoliran slučaj i da na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama. Zbog navedenog, dio angažmana Federalne uprave policije se odnosi i na pravovremenu razmjenu podataka sa regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata”, naglasili su iz FUP-a.

”Federalna uprava policije želi pozvati sve građane da potvrde svoje povjerenje u rad istražnih organa i da će policijske agencije poduzeti sve neophodne mjere da zaštite sigurnost građana”, zaključili su.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar