FEDERALNI PRAVOBRANITELJ POTVRDIO STAVOVE OPĆINE PROZOR-RAMA O NEZAKONITOSTI NAMJERAVANE SJEČE ŠUME

FEDERALNI PRAVOBRANITELJ POTVRDIO STAVOVE OPĆINE PROZOR-RAMA O NEZAKONITOSTI NAMJERAVANE SJEČE ŠUME

Nakon što je od Šumsko gospodarskog društva „Šume Hercegovačko neretvanske“ d.o.o. Mostar dobila obavijest da će pristupiti sječi šume na području općine Prozor-Rama, po planu usvojenom na svom Nadzornom odboru, Općina Prozor-Rama je reagirala prijavom u kojoj je ukazana na nezakonitost namjeravane sječe šume te je prijave nelegalnih aktivnosti uputila na adrese  nadležnih institucija.

U odgovoru Federalnog pravobranitelja Jakova Dujića, između ostalog, stoji:

„Nema nijednog zakonskog propisa na temelju kojeg mogu gospodariti, koristiti i ubirati plodove – u konkretnom slučaju vršiti sječu šume na predmetnim nekretninama koje imaju poseban status – kao vlasništvo države BiH. Hercegovačko-neretvanski kanton je jedini kanton/ županija u Federaciji BiH koji nije donio kantonalni Zakon o šumama i nije regulirao koje pravno lice i pod kojim uvjetima može obavljati poslove gospodarenja državnim šumama i šumskim zemljištem – vlasništvom Države BiH i smatrati se korisnikom istih na području tog Kantona.“

Loši potezi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ovim stavom Federalnog pravobranitelja dokazana je ispravnost stajališta Općine Prozor-Rama oko gospodarenja šumama na području ove općine, a ujedno i sasvim jasno ukazano na nered koji u oblast šumarstva unosi Hercegovačko – neretvanska županija svojim neradom. Naime, ŠGD „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar osnovala je Skupština HNŽ/K s ciljem gospodarenja šumama na području ove županije, ali nisu doneseni propisi kojima bi se omogućilo stvarno gospodarenje šumama. Djelatnici poduzeća su stoga u dugogodišnjoj neizvjesnosti oko svog statusa i u nemogućnosti  da na pravi način zarađuju sredstva za plaće. Jasno je da je u svemu presudna uloga i loši potezi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ/K i ministra Donke Jovića.

U Prozor-Rami se dosta komentira stanje oko pokušaja sječe šume od strane županijskog poduzeća. „Zašto ih nije uputio da sijeku po Čapljini ili Konjicu, nego u Rami?”, najčešći su komentari na pokušaje sječe i na poteze ministra Jovića.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar