Federalni stožer Civilne zaštite: Sve bolničke i zdravstvene ustanove staviti u funkciju sve raspoložive kapacitete

Federalni stožer Civilne zaštite: Sve bolničke i zdravstvene ustanove staviti u funkciju sve raspoložive kapacitete

Jučer (20. ožujka 2020. godine) u Sarajevu je održana četvrta izvanredna sjednica na kojoj su donesene nove naredbe, preporuke i odluke.

Naređeno je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama koje provode zdravstvenu zaštitu na području Federacije BiH da, u skladu sa potrebama, pripreme i stave u funkciju sve raspoložive kapacitete za prijem oboljelih od COVID-19. Naređuje se banjama i lječilištima da pružaju usluge fizikalne terapije pacijentima koji su zatečeni u lječilištima do kraja tretmana, da im osiguraju usluge prehrane, obustave prijem novih pacijenata i pružanje svojih usluga (welnes, masaže, frizerski saloni, kozmetički saloni i slično).

Preporučuje se Vladi FBiH da hitno pokrene inicijativu prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kojom se predlaže zabrana izvoza lijekova, zaštitne opreme, dezinficijensa i ostalog medicinskog i drugog materijala koji je neophodan u spašavanju života i zdravlja stanovnika FBiH, kao i prehrambenih proizvoda kojima se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena u uvjetima dok je na snazi Odluka Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području FBiH od 16.03.2020. godine.

Naređuje se Privrednoj komori FBiH da izvrši hitno procjenu stanja privrednih subjekata koji proizvode medicinsku zaštitnu opremu na teritoriji FBiH, te sagleda mogućnost hitne nabavke repromaterijala za njenu proizvodnju.

 

Na ovoj izvanrednoj sjednici FSCZ donesena je naredba o zabrani kretanja osobama mlađim do 18 i starijim od 65 godina na području FBiH. Ova naredba je poslana i općinskim/gradskim šabovima civilne zaštite na provedbu. 

 

Usvojena je i Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzorkovane pojavom koronavirusa u vrijednosti od 2.096.415 KM na koju je Vlada FBiH hitno dala suglasnost u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH. Radi se o nabavci 100 hiljada zaštitnih maski, dvije hiljade litara dezinfekcionog sredstva, 250 tisuća zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, tisuću višekratnih varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta sa madracem i posteljinom za karantenu i 30 tisuća testova za detekciju Covid-2019.

Federalni stožer civilne zaštite prethodno je na svojoj hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj 05.03.2020. godine, za potrebe nabavke opreme, potrošnog materijala, reagensa i pripremu prostora za karantenu u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije Federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć (Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Javna ustanova kantonalna bolnica “dr. Safet Mujić” – Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla) izdvojio 2.500.000 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar