Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo 700.000 KM za besplatne udžbenike

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo 700.000 KM za besplatne udžbenike

PIŠE: FENA

 

Ugovore su potpisali federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i nadležni kantonalni ministri, odnosno predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u budžetu za 2014. osiguralo 700.000 KM za realizaciju ovog projekta u kojem učestvuje svih deset kantona.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić rekao je da se radi o Programu koji je započet 2012.  jer je za ove namjene iz budžeta izdvojeno 450.000 KM.

– Svi kantoni su na osnovu broja učenika iz 2013./2014. školske godine dobili potreban broj udžbenika. Osiguranje besplatnih udžbenika je važna socijalna mjera, ali i karika u lancu obrazovnih potreba, a sve radi stvaranja kvalitetnijih uslova za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji BiH – kazao je Mašić.

Dodao je da je  cilj  ovog ministarstva dobiti program u kojem će svi učenici osnovnih škola u Federaciji BiH dobiti besplatne udžbenike.

– Nažalost, naše mogućnosti su ograničene, a željeli smo što ravnopravnije realizirati ovaj projekt, te smo se odlučili da besplatne udžbenike dobiju djeca ugroženog socijalnog statusa – rekao je Mašić.

Radi efikasnije realizacije ovog projekta, potpisanim ugovorima jasno su definirane obaveze kantonalnih ministarstava, koja su dužna pravovremeno izvršiti nabavku udžbenika.

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Azra Kuljuh zahvalila je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske Ivo Jelušić podsjetio je da je kanton iz kojeg on dolazi nastradao u poplavama, ali da je nastavna godina ipak uspješno završena.

Ministar Mašić je naglasio da se visina dodijeljenih sredstava odredila uzimajući u obzir broj učenika u protekloj školskoj godini, uz primjenu korektivnih faktora za kantone čija su područja zahvaćena prirodnom nesrećom uzrokovanom nedavnim poplavama, tj. u odnosu na socijalno- ekonomsko stanje kantona.

Tako su, primjenom korektivnih faktora, sredstva uvećana za Tuzlanski, Posavski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, Bosanskopodrinjski i Kanton 10.

Izvor: sutra.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar