Film don Pave Crnjca „Oteto djetinjstvo“ na MFF u Širokom Brijegu

Film don Pave Crnjca „Oteto djetinjstvo“ na MFF u Širokom Brijegu

Na Mediteran film festivalu koji se održava na Širokom Brijegu od 22. do 26. 08. bi t će prikaza film „Oteto djetinjstvo.“  Točan sat prikazivanja je 23.8. u 17 satu u glavnoj dvorani, Trg Gojka Šuška 5 na Širokom Brijegu.

Domaći autori na festivalu

Osim natjecateljskog programa u dugometražnoj i kratkometražnoj selekciji ovogodišnjeg festivala, publici će se predstaviti i domaći autori sa svojim dokumentarnim filmovima.

Publika će tako moći pogledati filmove ‘Bijeli put’, ‘Dom’ i ’23 grama’, koje je radila ekipa okupljena oko produkcije Kadar te film ‘Oteto djetinjstvo’ redatelja i scenarista Pave Crnjca.

Oteto djetinjstvo

Pavao Crnjac, autor dokumentarnog filma Oteto djetinjstvo,  započeo je tragati za svojim nestalim ujakom Ivom Papak davne 1970. godine kako mu je pripovijedala baka Ruža. Ali tragajući za podacima o njemu je iznenada u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otkrio Kartoteku djece sa 28.000 imena. U njoj je pažljivim čitanjem pronašao 700 kartica s imenima i prezimenima djece iz Rame na prehrani u Zagrebu. Na karticama su ispisani osnovni podaci djece: ime i prezime, ime oca, godina i mjesto rođenja, dolazak u Zagreb i adresa obitelji kod koje su bili smješteni.  I tragom tih zapisa autor je obilazio Hrvatskom i BiH te  tražio adrese preživjelih. Tako je pronašao preko 23 sudionika, koji su nekad bili djeca na prehrani iz Rame, a danas žive u svojim obiteljima u  visokoj starost. S tim ljudima je vođen razgovor koje je pažljivo snimio snimatelj Pavao Vranjicani. Razgovori su dirljivi do suza. Film je građen na temelju autentičnih obiteljskih i povijesnih fotografija, zemljopisnih karata, dokumenata, kao i grafikona.

 

redatelj: Pavao Crnjac

scenarist: Pavao Crnjac

snimatelj: Pavao Vranjicani i Pavao Crnjac

montaža: Miroslav Matanović

producent: Ramska zajednica Zagreb

zemlja: Hrvatska

godina: 2015.

trajanje: 90 min.

 

Film je prikazivan u Zagrebu, Prozoru i Kutini.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar