FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU: Rješenje za nagomilane probleme Vlada FBiH pronašla u imenovanju nećaka Jelke Milićević

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU: Rješenje za nagomilane probleme Vlada FBiH pronašla u imenovanju nećaka Jelke Milićević

Na sjednici od 24. kolovoza prošle godine, Vlada Federacije je, “na inicijativu” Društva redatelja BiH, donijela odluku “o poništavanju odluke Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju po provedenom javnom pozivu za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinanciranja komplementarnih djelatnosti za 2023. godinu”. Odluku je potpisao federalni premijer Nermin Nikšić, piše Hercegovina.info.

Žurili da promijene predsjednika Upravnog odbora Fondacije

Funkciju predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju (u daljem tekstu Fondacije)  u tom je trenutku vršio Antonio Beus, koji novoj Vladi FBiH trojke i HDZ BiH po svemu sudeći nije bio po volji, pa je 20. prosinca 2023. na žurnoj sjednici Vlada FBiH donijela novu Odluku o utvrđivanju kriterija za izbor i imenovanje upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Kriterij koji je izmijenjen, izravno je eliminirao mogućnost da se Beus iznova kandidira na tu poziciju. Uz Beusa, članice UO Fondacije za kinematografiju činile su Mirna Milanović Lalić i Emina Ganić.

Odmah nakon toga, Vlada FBiH raspisuje natječaj za novog predsjednika i članove UO ove Fondacije.

Tekst-oglasa-za-upravni-odbor-Fondacija-za-kinematografiju

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nakon toga, na svojoj je 59. hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj 14.veljače 2024. godine, jednoglasno razriješila VD Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju u sastavu: Beus, Lalić i Ganić, da bi na istoj sjednici jednoglasno imenovala novi Upravni odbor Fondacije za kinematografiju, u kojem su Ganić i Lalić ostale, a za predsjednika je izabran kadar HDZ BiH, David Damjanović. Konstituirajuća sjednica novog UO održana je 23. veljače 2024. godine.

Izvlačenje novca za nepostojeće filmove

U medijima se već prethodno dosta pisalo o raznim malverzacijama u ovoj Fondaciji, brojnim filmovima za koje je novac uzet, a nikada opravdan, te filmovi nikada nisu snimljeni o čemu možete više čitati u tekstu “Kako je iz Fonda za kinematografiju izvučen novac za nepostojeće filmove: Preko 2 milijuna maraka utrošeno za filmove koji nisu snimljeni!” novinarke Maje Radević na portalu Istraga.

Beusa smo kontaktirali da nam objasni zbog čega je oboren natječaj koji je Fondacija raspisala za vrijeme kada je on bio na poziciji predsjednika UO.

“Dogodilo se to da je natječaj za 2023. godinu za dodjelu novca poništen temeljem zahtjeva Udruženja redateljica i redatelja BiH. Taj zahtjev je podnesen 24. kolovoza i isti je taj dan na sjednici Federalne vlade donesena odluka da se poništava dodjela sredstava za 2023.godinu”, prisjeća se Beus.

“Ja to nisam htio potpisati jer smo mi prije toga proveli te natječaje, potpisali ugovore sa dobitnicima i dodijelili sredstva.

Stvar je vrlo jednostavna”, nastavlja Beus, “Jasmila Žbanić koja je u toj Udruzi redateljica i redatelja se natjecala za sredstva, no nije imala uvjete da pristupi, budući da prošli film za koji je dobila novac nije snimila nego je dio novca vratila, a dio zadržala za sebe. Zbog toga po pravilniku dvije naredne godine ona odnosno njezina producentska kuća nije mogla aplicirati sa novim projektima”.

Žbanić tužila Beusa

Film o kojem je riječ je “Christkind” koji je planirala snimiti po romanu Borisa Dežulovića. Krajem 2023. prema podacima Fondacije za kinematografiju, za projekt “Christkind” producentska kuća Deblokada je od dodijeljenih blizu 500.000 KM zadržala cca 98.000 KM kao troškove predprodukcije. Od snimanja ovoga filma se odustalo, pa zbog toga po pravilniku nije mogla aplicirati za nova sredstva za nastavak filma “Quo Vadis Aida”, nazvan “Dio koji nedostaje”.

Zbog izjave: “Jasmila Žbanić je dobila pola milijuna za film. Sebi je zadržala 100.000 KM, vratila je 400.000 KM i zato ne može aplicirati još godinu za novi film jer to je po pravilniku. I zato je cijela ta frka, zato jer je ona inzistirala da dobije milijun KM za film. Nije mogla pristupiti akreditiranju i sva je ova ludnica zbog toga. To je to”, koju je dao portalu Faktor, Jasmila Žbanić Beusa je tužila za klevetu.

Portal Bljesak tada je objavio kako je na uvid imao prepisku između federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević sa producentom filma ‘Quo vadis, Aida’ kojem je poručila da je ”uvjerena da je riječ o slučajnom previdu Fondacije te da će previd biti žurno otklonjen…

Nedugo nakon toga kreće sapunica sa poništavanjem odluke i micanjem Beusa sa mjesta predsjednika UO.

Poništen natječaj za 2023. godinu, dobitnici sredstava u problemu

“Ministarica Sanja Vlaisavljević je proračunskoj inspekciji prijavila Fondaciju da smo mi netransparentno podijelili novac, inspekcija je poništila naš novi natječaj zato što je on bio raspisan online, što nije bilo predviđeno pravilnikom”, tvrdi Beus, pa dodaje.

“Druga fondacija, Fondacija za scenske djelatnosti je po istom principu raspisala natječaj i to nije bio problem. Ovdje se tražilo da se onemogući raspodjela novca ljudima koji su na legalan način prošli na natječaju. Kako je došao novi Upravni odbor, sve stvari koje su dobro napravljene u prethodnom razdoblju su poništene. Ugovori sa ljudima koji su legalno na natječaju za 2023. dobili novac nisu raskinuti. Plan je, čini se bio da se novac za 2023. i 2024. podijeli podobnima, međutim proračunska inspekcija je naložila da se novac mora vratiti u proračun, pa je možda nekima pokvarila planove”, tvrdi Beus.

Na datum 24. travnja 2024. Fondacija za kinematografiju je zaprimila Obavijest o postupanju od Jedinice za proračunsku inspekciju, te je na telefonskoj sjednici poništila prethodnu odluku Fondacije o dodjeli sredstava.

Poništeno je osam točaka iz prethodne odluke, te je naložen povrat sredstava u vrijednosti od cca 926,000 KM.

Književnik i scenarist Josip Mlakić u svojoj kolumni piše kako su se brojni festivali u FBiH uredno prijavili na natječaj, uredno prošli, uredno utrošili i opravdali sredstva, reklamirali Federalno ministarstvo kulture kao sponzora, da bi na kraju dobili naredbu kako taj novac moraju vratiti u Proračun FBiH.

Mlakić: “Ovom odlukom stradaju festivali u Neumu, Mostaru, Orašju i Širokom Brijegu”

Mlakić tako upozorava kako ova odluka može biti devastirajuća za neke manje festivale.

“Pomalo je neizvjesno u ovom trenutku hoće li određeni festivali uopće biti održani i ove godine, jer u filmskom svijetu vlada poprilična konfuzija. Svakom festivalu prethodi višemjesečna priprema. Pogotovo to vrijedi za tri međunarodne filmske smotre, koje nisu samo revijalnog tipa, a koje se održavaju u višedesetljetnom kontinuitetu: Sarajevo Film Festival (SFF), Mediteran Film Festival (MFF) i Neum Animated Film Festival (NAFF)”.

I dok će Sarajevski festival zbog ogromnog proračuna i broja sponzora lako vratiti sredstva koja je dobio od Fondacije, manji festivali mogli bi zbog ove odluke imati velikih problema. Mlakić tvrdi kako će uz Mediteran Film Festival koji se održava na Širokom Brijegu i Neum Animated Film Festival, ova odluka najteže pogoditi Mostar film festival i Dane hrvatskog filma u Orašju.

“Sramotimo se pred stranim partnerima i koproducentima”

Jedan filmski radnik iz Hercegovine (podaci poznati redakciji) koji ne želi u javnost izlaziti imenom i prezimenom zbog straha da njegovi projekti nikada više ne prođu ni na jednom natječaju Fondacije kaže kako ima koproducente iz regije i EU koji ne mogu vjerovati da se ovakva situacija u svijetu filma uopće može dogoditi. “Ispadamo krajnje neozbiljni prema partnerima iz inozemstva, ja evo već dva mjeseca ne znam što da odgovorim na njihove upite”, tvrdi on.

Dodaje i kako je razočaran novim predsjednikom Upravnog odbora, Damjanovićem koji je pravnik po struci i nema nikakve veze i nikakvog razumijevanja za svijet filma. Dodaje kako su dvoje od troje članova UO Fondacije pravnici, dok je treća članica Emina Ganić, kći Ejuba Ganića.

Inače, u javnom natječaju za ove pozicije traži se da su kandidati priznati i afirmirani stručnjaci u oblasti kulture i da posjeduju stručno iskustvo u oblasti filmskog stvaralaštva i filmske djelatnosti (iznimka su kandidati pravne struke). Nije poznato zbog čega je uvedena baš ova iznimka i to baš za pravnike, niti zašto su oni u boljem položaju od kandidata iz ostalih struka.

Naš sugovornik kaže kako priprema tužbu protiv odgovornih u Fondaciji i Ministarstvu, te kako i velik broj kolega koji su u istoj situaciji planira istu stvar.

Da planira tužiti govori nam i Tvrtko Milović, novinar i producent dokumentarnog filma o kralju Tvrtku. Njegova produkcija našla se u posebnim problemima jer se skoro u potpunosti oslanja na sredstva Fondacije. Film je trebao biti gotov kako bi se mogao prikazati na festivalima, međutim unatoč potpisanom ugovoru s Fondacijom ni jedna marka nije legla.

“Radi se o dokumentarno-igranom filmu koji teže dolazi do sredstava od drugih projekata. Tim više što svi svojataju kralja Tvrtka i spremniji su financirati fantazije o kralju nego fakte. Zbog toga je za nas blokada vlade FBiH značila praktično zaleđivanja projekta i kršenje naših obaveza prema koproducentima. Smatram da obrazloženje za poništenje natječaja nema nikakvog smisla, tim više što brojna ministarstva u FBiH provode online natječaje i danas i u najavi. Stoga je izvjesno da ćemo tužiti Vladu FBiH.

Držim da je u tome posebna simbolika jer Vlada FBiH, kao pravni sljednik Bosanskog kraljevstva, bi trebala biti prva koja financira ovaj projekt a ne da ga blokira”, kazao je Milović za Hercegovina.info

Novi predsjednik Upravnog odbora nećak Jelke Milićević

Portal Hercegovina.info pisanim se putem obratio Ministarstvu kulture i sporta FBiH, te će odgovor na postavljena pitanja objaviti kada ga dobije. Ministrica Vlaisavljević najavila je kako će uskoro biti održana konferencija za medije na kojoj će javnosti biti predočene najnovije informacije vezane za ovaj slučaj.

Novi predsjednik UO Fondacije David Damjanović zamolio nas je da njegov odgovor pričekamo do sljedećeg tjedna, budući da je Fondacija u postupku donošenja pravilnika i žalbi na određena rješenja.

Inače, o Damjanoviću nema puno dostupnih podataka, tek se navodi kako je zaposlen kao pravnik u HT Eronetu, te predsjednik Udruge Kap iz Mostara.

Godine 2018. bio je član Odbora za međunarodnu suradnju Mladeži HDZ BiH, a novine Dnevni list 2017. godine dovodile su ga u kontekst HDZ uhljeba u Eronetu, s obzirom na to da je nećak bivše federalne ministrice financija, a danas zamjenice direktora Agencije za bankarstvo, Jelke Milićević.

Apanaža za članstvo u UO Fondacije za kinematografiju je oko 600 KM mjesečno.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar