Zašto je krv crvene boje

Zašto je krv crvene boje

Krv je unutar našeg tijela, ali je vidimo izvana kada krvarimo, na primjer kad se posiječemo ili krvarimo iz nosa, prenosi The Conversation.  Krv je crvena zbog nečega što se zove hemoglobin. Hemoglobin je crven i to čini našu krv crvenom.

Ali čemu služi hemoglobin?

Pa, potreban nam je za prijenos kisika u krvi. Ovo bi moglo zvučati malo komplicirano, pa istražimo zašto nam je potreban kisik i hemoglobin za prijenos kisika u našoj krvi. Naime, naše tijelo sastoji se od milijuna i milijuna sićušnih stanica. Sve stanice u našem tijelu trebaju kisik iz zraka koji udišemo i hranjive tvari iz hrane koju jedemo. Stanice koriste kisik i hranjive tvari za stvaranje energije kako bi mogle obavljati svoj posao. Na primjer, stanice u našim mišićima trebaju energiju da nas pokreću, a naše moždane stanice trebaju energiju kako bismo mogli učiti. Svaki put kad udahnete, udišete kisik u svoja pluća.

Naše srce pumpa krv u pluća da pokupi ovaj kisik. Srce zatim pumpa krv s ovim kisikom do svih stanica našeg tijela. Nakon što krv izgubi kisik za korištenje stanica, ona putuje natrag u srce i pluća kako bi ponovno pokupila više kisika. Naše stanice trebaju kisik cijelo vrijeme jer uvijek rade. Naše srce pumpa krv u pluća da prikupi kisik, a zatim pumpa krv prenoseći kisik do svih stanica našeg tijela.

Kisik putuje krvlju do naših stanica u cijevima koje se nazivaju krvne žile. Ali kisik se ne otapa dobro u krvi. Kad bismo samo imali kisik u krvi, mogli bismo dobiti mjehuriće zraka. Ti mjehurići bi se zalijepili za strane krvnih žila. To znači da bi kisik mogao zapeti i prestati putovati do naših stranica.

Srećom, hemoglobin prenosi kisik u našoj krvi pa ne stvara mjehuriće zraka i cijeli proces teče neometano. Ovo možemo zamisliti kao pokušaj pomicanja kamena niz rijeku. Kamen ne može plutati rijekom jer će potonuti na dno. Ali ako stavimo kamen u posudu koja pluta, posuda može plutati niz rijeku i nositi kamen sa sobom. Hemoglobin je poput crvenog spremnika za kisik. To je naš prijenosnik kisika. Budući da imamo crveni hemoglobin u našoj krvi za prijenos kisika, naša krv je crvena.

Krv može biti svjetlocrvena ili tamnocrvena

Kad hemoglobin nosi više kisika, svjetlija je nijansa crvene boje. To znači da je krv koja putuje od srca i pluća do stanica s puno kisika jarko crvena. Nakon što hemoglobin donese kisik do stanica,  ona postaje mutna, tamnocrvena. To znači da je krv koja putuje natrag u srce i pluća s manje kisika tamnije crvena. Možemo vidjeti neke od naših vena (krvne žile koje nose krv natrag u srce) ispod kože. Na primjer, na zapešću. Krv u tim venama može biti zeleno-plave boje. To je zato što je gledamo kroz našu kožu koja joj mijenja boju.

Ali znamo da kada krvarimo, naša krv nije plava ili zelena, definitivno je crvena. Jeste li znali da sve životinje nemaju crvenu krv? Hobotnica može imati plavu krv, a neki gušteri imaju čak i zelenu krv. Ova plava i zelena krv također je zbog boje njihovog nosača kisika. Ove životinje nemaju crveni hemoglobin kao ljudi. Imaju plavi ili zeleni nosač kisika. To njihovu krv čini plavom ili zelenom.

Foto: A3pfamily/Shutterstock

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar