FOTO: Kao šećer na kraju Bosne – njeno veličanstvo Raduša

FOTO: Kao šećer na kraju Bosne – njeno veličanstvo Raduša

Srednja Bosna raspolaže sa sedam jedinstvenih ski resorta, ali posebno se izdavaja onaj najmlađi, nadomak Gornjeg Vakufa – Uskoplja, neotrkiveni i nesvakidašnji turistički biser i jedan od najljepših ski centara u regionu, piše Novum.ba.

Samo dvadeset kilometara vožnje od grada do „radosne duše“, kako još nazivaju njeno veličanstvo, Radušu, kao šećer na samom kraju Bosne priuštit će vam već dovoljno razloga zašto baš za odmor izabrati Ski centar „Radušu“.

Prolazak kroz borovu šumu presvučenu u najljepše svečano bijelo odijelo, vrhunski je odmor za dušu i tijelo, ali ako ste mislili da ste već poslikali i snimili one najljepše zimske fotografije, prevarili ste, jer tek iza ugla, zapravo započinje ona prava zimska bajka, i to ona baš kao iz priča.

Ski centar „Raduša“ je kvalitetno opremljen skijaškom infrastrukturom, te je odličan izbor za početnike, rekreativce, ali i profesionalce, a jedna ski karta otključava „vrata“ svih ski liftova. Ukoliko volite daskanje na snijegu i freestyle, morate obavezno svratiti do ovog ski resorta u srednjoj Bosni, a djecu možete razveseliti baby ski liftom i stazom za početnike koji su potpuno besplatni za posjetitelje.

Skijaška karta, koja je poprilično povoljna (dnevna :25 KM, poludnevna: 20 KM) je vaša ulaznica u svijet zimskih sportova i zabave Ski centra „Raduša“, gdje vas očekuje desetak kilometara uređenih staza, ali će vas prvo ski lift dvosjed „Jezero“, koji je sa svojih 1800 metara dužine žičare najduži u BiH, odvesti do vučnica ski liftova Kiki i Katuni, gdje možete dalje uploviti u brojne snježne avanture.

Ono što je najvažnije istaknuti za sve ljubitelje zimskih sportova jeste to da će se sasvim sigurno kupljena karta potpuno isplatiti, obzirom da ćete imati priliku iskoristiti sve ono što ovaj ski centar nudi, i to bez velke gužve i dosadnih čekanja u redovima. Na nekim dionicama skijališta ćete imati osjećaj da je staza uređena samo za vas i da imate sasvim dovoljno prostora za različita manevrisanja na skijama ili snowboardovima, a onda će vas nekoliko skijaša ili snowboardera „u prolazu” prijateljski pozdraviti.


Parking je, ne baš tako velik, ali je besplatan i često popunjen, s tim da se uvijek nađe još jedno mjesto viška. I odmah, na samo nekoliko koraka od skijaške staze je i Motel „Pegasus“, glavno okupljalište svih posjtitelja, koji nudi 11 predivnih soba, te u ugodnom ambijentu restorana sa 200 mjesta, i ukusne tradicionalne slatke i slane delicije sa osvježavajućim napicima. Također, ukoliko ne posjedujete ski opremu, ni to vas ne treba brinuti, jer na ovom skijalištu imate sve što vam treba za savršen aktivan ili rekreativan zimski odmor.

David Herceg upravitelj Ski centra „Raduša“ je naglasio de je ova zimska turistička sezona po broju posjeta, ali i po količini sniježnih padavina najuspješnija otkako postoji ovo skijalište, te da ove godine, pored posjetitelja iz okolnih općina, imaju sve više gostiju i iz Banjaluke, ali i iz Hrvatske. Također, Herceg je istaknuo i to da od ove sedmice uz saradnju općinskih vlasti ponovo pokreću i školu skijanja za najmlađe.

Svi posjetitelji imaju priliku na turističko-informativnom pultu Motela “Pegasus” dobiti sve potrebne servisne informacije, a za sigurnost i bezbjedno uživanje u zimskim sportskim aktivnostima brinu se i dežurne ekipe Gorske službe spašavanja i Hitne pomoći.

Osim po najdebljem sniježnom pokrivaču, koji se na ovoj planini dugo zadržava, Ski centar „Raduša“ je prepoznatljiv i po vrhunskoj zabavi i après-ski ponudi u restoranu Vidikovac, koji se nalazi na 1707 m n/v, sa kojeg se pruža očaravajući pogled na cijelu Uskopaljsku dolinu. Svake nedjelje, tokom zimske sezone posjetitelji imaju priliku uživati i u odličnoj zabavi uz lokalne DJ-eve.

Također, predivni Radušini predjeli u ovo doba godine, idealni su i za šetače, koji mogu uživati u bajkovitim pejzažima i prekrasnim umjetničkim djelima prirode, ali i u tišini i miru, daleko od gradske vreve i galame.

U nesvakidašnjoj zimskoj idili ovog srednjobosanskog ski centra, ove zimske turističke sezone, posjetitelji imaju priliku uživati samo vikendom, ali Herceg je nagovijestio i to da će ovaj ski centar od iduće godine, raditi i radnim danima, te da pripremaju različite novitete kako bi obogatili i unaprjedili turističku ponudu na ovom području.

Dakle, ukoliko želite iskusiti pravu zimsku idilu i doživjeti svoju sniježnu bajku, ne morate odlaziti na daleka putovanja, jer upravo jedan takav, savršen zimski resort vam je na dohvat ruke. Sve što trebate još znati, jeste to da je put očišćen i prohodan i da trenutno ima preko 100 cm snijega, što je sasvim dovoljno za pokretanje prave čarolije.

novum.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar