Foto: Na Uzdolu svečano proslavljen Blagdan sv. Ivana Krstitelja

Jučer je na Uzdolu svečano proslavljen blagdan sv. Ivana Krstitelja.
Proslava je započela bolesničkom svetom misom u 9 sati koju je predvodio don Slavko Raič, vojni kapelan u RH.  Poslije bolesničke mise uslijedio je blagoslov vode sv. Ive.
Koncert klape „Studenac“  započeo je u 10 i 30 sati.
Nakon koncerta uslijedilo je sveto misno slavlje u 11 sati koje je predvodio don Ivan Stojanović uz koncelebraciju 16 svećenika.
Don Ivan je  točno prije 25 godina rekao svoju mladu misu upravo u župi Uzdol kao domaći sin istoimene župe, a sada župnik župe Knežija u Zagrebu te je predvodeći jučerašnje euharistijsko slavlje na Uzdolu proslavio srebrni jubilej svoga svećeništva.
Na početku svetog misnog slavlja župnik župe Uzdol don Miljenko Džalto pozdravio je svoje župljane , hodočasnike, ramskog  dekana fra Matu Topića, ramskog gvardijana fra Tomislava Brkovića, braću franjevce i sve svećenike.

Pod svetom misom je propovijedao don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca.
Don Pejo je u svojoj propovijedi potaknuo vjernike da molitvom po zagovoru sv. Ivana odagnaju od sebe sve ono što nas sprečava da slavimo našeg  Spasitelja, a  don Ivanu Stojanoviću je uputio riječi nadahnuća da neumorno i neustrašivo svjedoči Božju istinu.
Prije svečanog blagoslova uslijedilo je međusobno uručivanje darova. Župljani župe Knežija uručili su sliku  sv. Marije Pomoćnice s likom don Bosca i blaženog Alojzija Stepinca u podnožju slike, a zatim su darovali i  sliku Posljednje večere.

Župljani župe Uzdol uzvratili su slikom na kojoj su prikazani župna crkva i memorijalni centar na Uzdolu. Don Miljenko je zatim osobno uručio Uzdolski križ don Ivanu Stojanoviću te mu je pri tom poručio da ovaj križ  na kojem se nalaze i imena don Ivanovih pokojnih: majke ,oca i sestre , uvijek drži na radnome stolu te da mu taj križ bude snaga za život.
Don Ivan je Uzdoljacima i uzdolskome župniku zahvalio za svu primljenu dobrotu i ljubav.

Misno slavlje su  svojim pjevanjem uzveličali članovi domaćeg župnog zbora "fra Stjepan Barešić" Uzdol , župni zbor "Kamenjak" iz Kruševa  i župni zbor Marije Pomoćnice Knežija iz Zagreba.
Zborovi su pjevali  pod instrumentalnom pratnjom tamburaša iz Kruševa.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je narodno veselje u župnom dvorištu a zatim i  koncert tamburaša iz župe Kruševo i kulturno-umjetnička manifestacija "Ivandanski svitnjaci". U programu Ivandanskih svitnjaka  nastupili su: domaći HKUD „Uzdol“ , župni zbor župe Knežija iz Zagreba, HKUD „Kruševo“ iz Kruševa, HKD „Napredak“ G. Vakuf-Uskoplje iHKUD „Naša baština“ iz Globarice.

U župnoj kući je upriličen  susret duhovnih zvanja župe Uzdol i svečani ručak za sve nazočne svećenike i časne sestre. 

Jučerašnju  proslavu sv. Ivana Krstitelja pratili su članovi dokumentarno-kulturnog i religijskog odjela HRT-a koji od 18. lipnja borave na Uzdolu gdje snimaju dokumentarni film pod nazivom:  „Ivandanjski svitnjaci“ .

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar