FOTO: Polaganje vijenaca i sveta misa na Uzdolu za uzdolske žrtve

Polaganjem vijenaca u 10 i 30 sati na Memorijalnom centru na Uzdolu započeo je današnji program obilježavanja 21. Obljetnice stradanja Uzdolskih žrtava.

Pored imena stradalih u Drugom  svjetskom i Domovinskom ratu, praćeni zvucima melodije „Ja se kajem“, vijence su položili: rodbina i prijatelji poginulih uzdolskih žrtava, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici državne, federalne, županijske i općinske vlasti u BiH, predstavnici stranaka, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH i predstavnici kulturnih i zavičajnih udruga.

U 11 sati služena je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij u Sarajevu mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju 14 svećenika.

Slobodni smo istaknuti da je na Uzdolu bilo gotovo više vjernika danas nego na sam blagdan uzdolskoga zaštitnika sv. Ive.

Mons. Tomo je u svojoj dirljivoj  propovijedi istaknuo kako ga stradanje nevinih uzdolskih žrtava i zlo koje je nad njima učinjeno u rano jutro 14. rujna 1993., podsjeća na nepravdu koja je nanesena i samom Isusu Kristu. Podsjetio je prisutne vjernike na poruku Svetoga Oca u kojoj nas poziva na obraćenje srdaca.

Mons. Tomo je na koncu propovijedi spomenuo kako se sinoć vratio iz Vatikana gdje je zajedno s brojnom braćom svećenicima i sa Svetim Ocem služio svetu misu nakon koje je Sveti Otac darovao po jednu svijeću  svim prisutnim svećenicima. Sveti Otac je pri tom izrazio želju da svećenici zapale svoju svijeću  u mjestima koji su pogaženi ratom.

Mons. Tomo je svoju svijeću, sinoć darovanu od Svetoga Oca, zapalio danas upravo na Uzdolu.
Na koncu svetog misnog slavlja župnik župe Uzdol don Miljenko Džalto je zahvalio braći svećenicima, svim društvenim i političkim predstavnicima, policiji, medijima i Domu zdravlja Rama. Posebno je zahvalio autorima filma „Uzdol 41“ Marku i Mariju Ragužu te je sve prisutne pozvao na druženje i ručak.
Don Miljenko je Mons. Tomi poklonio sliku Uzdolskog križa.

Sveto misno slavlje završeno je molitvom opijela na Memorijalnom centru za stradale uzdolske žrtve.
Nakon svete mise nastavljeno je druženje i ručak u dvorani Memorijalnog centra.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar