• FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu
  • FOTO: Ramska noć u Salzburgu

FOTO: Ramska noć u Salzburgu

U organizaciji NK Rama Salzburg i obitelji okupljenih oko kluba u Salzburgu je održana 4. Humanitarna Ramska noć. Više od tisuću Ramljaka i njihovih prijatelja koji žive diljem Austrije i Njemačke došli su na prelijepo druženje koje je održano u Hendorfu pored Salzburga.

Na druženje s Ramljacima u  Austriju su doputovali načelnik općine Prozor Rama dr Jozo Ivančević i gvardijan Franjevačkog samostana Rama Šćit fra Tomislav Brković,  te izaslanik veleposlanice RH u Austriji Dragan Beljo, koji je također rođen u Rami.

Program je započeo intoniranjem himne Lijepa naša i obraćanjem domaćina i gostiju. U ime organizatora okupljene je pozdravio Ivo Ivić,  istaknuvši važnost ovakvih okupljanja, njegovanje običaja i tradicije, a napose očuvanja hrvatskog jezika.
Načelnik Općine Prozor Rama dr Jozo Ivančević je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku susresti se s ljudima iz Rame koji su posao i egzistenciju pronašli daleko od zavičaja.

-Vremena su teška, mi u Rami i u BiH živimo u državi koja je socijalno i gospodarski nesređena. Upravo zbog toga teško se dolazi do investitora i ljudi koji žele investirati u naš kraj i otvarati nova radna mjesta – kazao je načelnik Ivančević, te još jednom pozvao Ramljake koji imaju ideju i žele ulagati u Ramu neka slobodno dođu, istaknuvši kako za nova radna mjesta i Općina Prozor Rama iz Proračuna izdvaja sredstva za poticaj zapošljavanju. Također je kazao da će naš kraj biti još ugodnije i ljepše mjesto za život kada se završe trenutno veliki projekti kao što su vodovod, kompletno uređenje grada i još nekoliko pratećih objekata.

Obratio se i Dragan Beljo, koji je zastupao Hrvatsko veleposlanstvo u Austriji, istaknuvši kako je ponosan na svoje Ramljake i da ga veseli što ne zaboravljaju jedni druge. Citiranjem ulomka  s kraja romana Duše robova „ Što god da kažu, što god da htjeli ti cvijetom cvjetaj srce moje“ i molitvom pred objed kratko se obratio i gvadijan Franjevačkog samostana Rama Šćit fra Tomislav Brković.

Brojni sponzori podržali su organizaciju ovog događaja, a okupljeni su imali priliku sudjelovati u humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih priloga za najpotrebitije osobe u Rami, za obitelj Gudelj iz Tomislavgrada koja živi u teškim okolnostima i za osmogodišnjeg Matea Marića iz Varaždina, koji boluje od teške bolesti i trenutno se liječi u Salzbugu.
U kulturnom dijelu programa običaje iz Rame, BiH i RH izvela su kulturno umjetnička društva HKUD Vilim Cecelja iz Salzburga, Hrvatski dom Ruža Hrvatska i HKUD Pinzgau Austrija.

Guslar Jozo Radoš Marić iz Tomislavgrada izazvao je oduševljenje izvedbom pjesme o Divi Grabovčevoj, a Nenad Meter je i ovaj put nagrađen ogromnim pljeskom za svoju priču na temu svakodnevnog života mladih u Rami.
Gosti su bili jako darežljivi prilikom kupovine na aukciji gdje je u ponudi bio ručno izrađen brončani sat udruge NE-oivisnost iz Osijeka i umjetničke fotografije Nade Crnjac iz Rame.

Sponzori su priredili bogatu tombolu s glavnom nagradom sedmodnevni odmor na Čiovu, dar obitelji Anđe i Joze Bešker.
Od početka druženja do ranih jutarnjih sati odličnu atmosferu držao je bend Kiše jesenje iz Tomislavgrada.
Program je vodila novinarka Radio Rame Ana Burić, a cijeli događaj je snimila ekipa TV Posavina.
Po završetku 4. Ramske noći od organizatora smo doznali da je sve proteklo u najboljem redu,svi su se razišli beskrajno sretni zbog ovog divnog druženja s porukom vidimo se opet dogodine.

Prikupljeni novci bit ce uručeni najpotrebitijima do Božića o čemu će javnost bit detaljno informirana.
A.B.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar