FRA IVAN ŠARČEVIĆ: “Ništa čovjeku nije jednom dano zauvijek, čovjek je dar, ali i svoja zadaća”

FRA IVAN ŠARČEVIĆ: “Ništa čovjeku nije jednom dano zauvijek, čovjek je dar, ali i svoja zadaća”

“Jona – teologija i duhovnost” YouTube je kanal koji donosi audio i video zapise o teološkim promišljanjima u Katoličkoj crkvi danas. Putem ove platforme želi se biti aktualan i odgovarati na goruća pitanja, objavljujući razmišljanja vodećih katoličkih teologa. Osim teologije, kanal sadrži i drugih duhovni i poticajni sadržaj. 

Najnoviji objavljeni audio prilog bavi se kreposti kroz tekst fra Ivana Šarčevića. Kroz ovu seriju objava bit će objavljeni tekstovi koji su od 2015. do 2021. godine izlazili u mjesečniku Vjesnik Franjevačkog samostana svetog Luke. Kasnije su, 2022. godine, objavljene objedinjeno u knjizi “Mane i vrline”, čiji su nakladnici Franjevački samostan sv. Luke iz Jajca i Kršćanska sadašnjost iz Zagreba. Tekstovi su pročitani na ovom kanalu uz dopuštenje uredništva Vjesnika Franjevačkog samostana svetoga Luke iz Jajca.

O autoru

Fra Ivan Šarčević (Rumboci/Rama, 1963.), bosanski franjevac, teolog, profesor, publicist, esejist. Profesor je pastoralne teologije i katehetike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Vršio je službu odgojitelja, bio je tajnik i dekan Franjevačke teologije u Sarajevu, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije. Bio je glavni urednik mjesečne revije Svjetlo riječi. Bio gost-kolumnist Oslobođenja. Objavio knjige Tri tajne (Svjetlo riječi, 2003), Zečevi,zmije i munafici (Sarajevo-Zagreb, 2014.), Oslovljavanje davnih riječi (Jajce-Sarajevo-Zagreb, 2017.), Pastoralna teologija od Andrića do Bezića (Split-Trstenik, 2018.), Opraštanje i sjećanje (Rijeka, 2021.), Dijalog iz vjere (Zagreb, 2021.), Mane i vrline (Jajce-Zagreb, 2022.) i Teološki pogledi u višeetničkom kontekstu (Tešanj-Rijeka, 2022.). Član je P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini. Sudionik je simpozija. Članke objavljuje u časopisima. Bavi se pitanjima naviještanja vjere, religioznoga jezika, odnosa vjere i nevjere, vjere i politike (politička teologija, teologija i ateizam…), ekumenizma i međureligijskoga dijaloga, opraštanja i pomirenja, pitanjima odnosa vjere i umjetnosti (književnost i slikarstvo).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar