Francuski novinar poginuo u Ukrajini

Francuski novinar poginuo u Ukrajini

Francuski novinar i snimatelj Frederic Leclerc-Imhoff poginuo je 30. maja 2022. u gradu Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, koji je pod intenzivnim napadom Rusije, nakon što ga je pogodio geler od granate dok se nalazio u oklopnom vozilu za evakuaciju.
Ovaj 32-godišnji novinar posljednjih šest godina radio je za francuski kanal BFMTV odakle su kazali da mu je ovo bio drugi odlazak na teren u Ukrajinu otkako je započela ruska invazija na tu zemlju, dodajući da je ubijen na putu za grad Lysychansk.
“Naš reporter je izvještavao o ratu koji je u toku. On je bio žrtva gelera tokom humanitarne akcije”, naveli su. “S njim su bili njegov kolega Maxime Brandstaetter, koji je lakše povrijeđen tokom ovog napada i njihova fikserka Oksana Leuta, koja nije povrijeđena”, dodali su.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron reagovao je na vijest o smrti novinara te kazao da je Leclerc-Imhoff bio u Ukrajini odakle je htio da pokaže realnost rata.
“U humanitarnom autobusu, zajedno sa civilima koji su bili prisiljeni da pobjegnu od ruskih bombi, smrtno je ubijen. Dijelim bol porodice, rodbine i kolega Frederica Leclerc-Imhoffa, kojima upućujem svoje saučešće”, istakao je, dok je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna pozvala na provođenje istrage o njegovoj smrti.
Oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski koji je naveo da je prije nešto više od mjesec dana dao intervju upravo za ovaj TV kanal u kojem je bio zaposlen Leclerc-Imhoff. “Bio je to moj prvi intervju francuskim medijima tokom rata. Moje iskreno saučešće Fredericovim kolegama i porodici. On je 32. predstavnik medija ubijen nakon 24. februara”, kazao je Zelenski.
Guverner regije na istoku Ukrajine Lugansk Serhiy Haidai napisao je na platformi Telegram da se oklopno vozilo za evakuaciju našlo “pod neprijateljskom vatrom” dok je krenulo po deset ljudi iz tog područja da bi ih evakuisali
“Geleri od granata probili su oklop automobila. Smrtonosnu ranu u vratu dobio je akreditovani francuski novinar koji je pisao izvještaj o evakuaciji”, naveo je Haidai.
Andrei Marotchko, glasnogovornik samoproglašene “Narodne Republike Lugansk”, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je malo vjerovatno da je Leclerc-Imhoff bio novinar te tvrdio da je “mogao nositi isporuku oružja ukrajinskim snagama”.
“Ne isključujemo mogućnost da je nosio oružje i municiju na položaje (ukrajinske) vojske”, kaže Marotchko te dodao da bi se “mogao opisati kao strani plaćenik”.
Prema podacima Međunarodnog instituta za medije (IPI) osam novinara i medijskih radnika u Ukrajini do sada je ubijeno na dužnosti od 24. februara. Takođe, dodaju da “postoje dokazi da su još najmanje dva medijska radnika ubile ruske trupe”.
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierrez komentarisao je smrt ovog novinara te naglasio da ovaj zločin ne može proći nekažnjeno. “Odajemo počast svim novinarima koji su rizikovali svoje živote od početka sukoba i zahvaljujemo im se na informisanju građana širom svijeta”, navodi Gutierrez.
Takođe, iz Reportera bez granica (RSF) kažu da pojačavaju napore kako bi pružili najbolju moguću zaštitu novinarima na terenu jer, kako pišu iz te međunarodne organizacije, “s obzirom na to da Kremlj neumorno radi na širenju svoje propagande o ratu, novinari su potrebni za provjerene i nezavisne informacije”.
Guardian podsjeća da su ruske vlasti u više navrata negirale da su gađale civile u Ukrajini.
Izvor: GuardianIPIRSFCPJEFJ

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar