Francuski predsjednik Macron smatra da se Europa nalazi na rubu ponora

Francuski predsjednik Macron smatra da se Europa nalazi na rubu ponora

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu za The Economist upozorio članice europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se “od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a”.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora”, kazao je Macron pa dodao kako Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom, Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu”, rekao je Macron.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, ustvrdio je Macron.

No, za podsjetiti na nedavni summit Europskog vijeća u Bruxellesu kada je upravo Francuska blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nekoliko zemalja blokiralo je donošenje te odluke – iako većina zemalja EU-a drži da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Nizozemska, Danska i Španjolska stava su da se pregovori otvore samo sa Skopljem, dok Francuska, Italija i Njemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja. Francuska je pored protivljenja otvaranju pregovora s obje zemlje zalaže i za promjenu – strožiju metodologije procesa pristupanja.

Također, izgleda da ideja o vojnim snagama EU-a ide u daljnji razvoj. Naime, već u siječnju ove godine njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i Francuska žele formiranje europske vojske, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tada je potpisan novi sporazum o njemačko-francuskoj suradnji potpisan u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, “doprinos je stvaranju europske vojske”, objavila je tada njemačka kancelarka.

Nakon toga, američki predsjednik Trump to je ocijenio “vrlo uvredljivim” projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da obrani Europu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a. Ovaj francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dvije zemlje u slučaju agresije, slično članku koji obvezuje i zemlje NATO-a.

Tekst kaže da se pomaže “svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključivo i vojnim, u slučaju agresije na teritorij”, a što se odnosi i na terorističke napade. Potpisani dokument predviđa da dvije zemlje podignu svoje odnose “na novu razinu i pripreme se za izazove s kojima se obje zemlje i Europa suočavaju u 21. stoljeću”. Jasno je da bi se formiranjem europskih vojnih snaga utjecaj NATO-a u Europi drastično smanjio, no to je rezultat i inzistiranja američkog predsjednika na višim financijskim izdvajanjima za NATO.

“NATO je fantastičan, ali pomaže više Europljanima nego nama”, izjavio je Trump na sastanku s Merkel u travnju 2018. godine i zatražio viša izdvajanja.

Trump, je čak zaprijetio da bi mogao povući SAD iz NATO-a ako njezine članice ne povećaju znatno svoja izdvajanja za obranu, a u ožujku ove godine izdvojio je Njemačku kao zemlju koja nije u dovoljnoj mjeri povećala financijske doprinose.

“Njemačka ne plaća svoj dio. Imam simpatije prema Njemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebali. Mi plaćamo veliki dio troškova NATO koji u osnovi štiti Europu”, rekao je Trump.
Na žalost, ovime su se točnim pokazali apeli pojedinih političkih analitičara koji su i prije Trumpove pobjede na izborima isticali da on potkopava temelje NATO saveza.

(Republikainfo.com/V.S.)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar