FRANO KRIŠTO: Žao mi je što sam bacio kamen, ali nisam mogao izdržati

FRANO KRIŠTO: Žao mi je što sam bacio kamen, ali nisam mogao izdržati

”Nisam bio politički motiviran, to je notorna laž koju je izgovorila gospođa Borjana Krišto, ali budući da nas kao narod lažu posljednjih 25 godina, to me nimalo ne čudi, kaže Frano Krišto

Dvadesetšestogodišnji student iz Livna Frano Krišto kaže da nema nikakvih političkih motiva u incidentu koji je imao s Borjanom Krišto, te da je to učinio u afektu zbog svega što proživljava on i omladina Livna.

Ističe da je Krišto gađao s dva manja kamena, da je jedan ostao izvan dvorišta, a za drugi nije siguran je li uopće i upao u dvorište u kojem je bila Borjana. Tvrdi da ju nijedan nije pogodio, te da mu nije ni bila namjera pogoditi je ili ozlijediti. Dodaje da se tu nije radilo o četiri stijene, kako se navodi, nego o dva kamena i da mu je sada žao zbog načina na koji je reagirao.

Krištini roditelji kruh zarađuju u Njemačkoj.

„Otac je hrvatski branitelj, kojeg su godinama zavlačili za posao, te je bio prisiljen raditi u Hrvatskoj i Njemačkoj kako bi prehranio obitelj. Naposljetku su za njim otišli majka i dva brata, a sestra i ja smo ostali radi školovanja i akademskih obaveza“, priča ovaj mladić  koji je i sam trenutačno nezaposlen i radi honorarne poslove.

Nije politički napad

Ističe da je laž da se radilo o političkom napadu.

„Nisam bio politički motiviran, to je notorna laž koju je izgovorila gospođa Borjana Krišto, ali budući da nas kao narod lažu posljednjih 25 godina, to me nimalo ne čudi. Ovaj nemili događaj u kojem sam sudjelovao je isključivo rezultat trenutka slabosti i afekta. Jednostavno više ne mogu trpjeti ovakvo stanje u svome voljenom Livnu. Iako mi je žao zbog načina na koji sam to napravio, budući da me roditelji nisu tako odgajali, imao sam najmanje 100.000 razloga da to napravim“, kaže mladi Livnjak.

Ističe da trenutačno nije aktivan ni u jednoj stranci, kao i da je nekada bio u HDZ-u BiH, a sada ima člansku iskaznicu HDZ-a 1990.

Dodaje da s Borjanom Krišto nije u direktnom rodu, iako mu je njezin suprug dr. Branko Krišto rođak s očeve strane.

Upitan boji li se kaznenog progona, Krišto kaže da se još više nego kaznenog, boji političkog progona, „budući da su u jednom trenutku ispred njegove kuće bili pripadnici Specijalne policije i nekoliko policijskih vozila, uključujući i tzv. „policijsku maricu“, a sve s ciljem da bi priveli osobu koja je bacila dva kamena iz revolta“.

Prema njegovim riječima naredba za njegovo privođenje i uhićenje došla je direktno od ministra unutarnjih poslova HBŽ-a Darinka Mihaljevića.

„Policijski službenici koji su me priveli imali su naredbu da razvale vrata moje obiteljske kuće, do čega srećom nije došlo“, objašnjava Krišto.

Bez perspektive

Prokomentirao je i izjavu nakon incidenta, gdje Krišto kaže da je to osoba „koja se ničim ne bavi“.

„Poštovana gospođo Krišto sjetite se mladića koji vas je prije desetak godina posluživao na terasi hotela Park, kojeg ste i pohvalili kolegicama radi usluge, taj šesnaestogodišnjak sam bio ja. Također 9. 5. 2017. bit će točno jedanaest godina kako radim kao djelatnik u ugostiteljstvu, a radio sam u više navrata u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u kojoj nemam ni dana radnog staža“, kaže ovaj mladić.

Ističe da livanjska mladež nema perspektivu, i da je jedini izbor koji imaju, ukoliko nisu pripadnici političke elite, otići zarađivati kruh izvan Livna kojeg toliko vole.

„I osobno sam sudjelovao u radu livanjske mladeži budući da sam bio aktivni član Livanjske franjevačke mladeži, a naposljetku i predsjednik iste. Svi su ogorčeni i razočarani ovakvim stanjem i netransparentnim zapošljavanjem“, poručio je Frano Krišto.

Piše: K. Bošnjak, [email protected]

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar