GAZA: Bolnica Al-Shifa pretvorena u pepeo

GAZA: Bolnica Al-Shifa pretvorena u pepeo

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je najveća bolnica u Gazi pretvorena u pepeo tokom posljednje izraelske opsade i da je postala “prazna školjka” s mnogo tijela.

Izraelske snage povukle su se iz bolnice Al-Shifa u Gazi u ponedjeljak, 1. aprila, nakon dvosedmične vojne operacije.

Vojska je objavila da se borila protiv palestinskih militanata unutar nekadašnjeg najvažnijeg medicinskog kompleksa na palestinskoj teritoriji.

Misija pod vodstvom SZO-a konačno je pristupila bolnici jučer, nakon višestrukih neuspjelih pokušaja od 25. marta, saopćila je zdravstvena agencija UN-a, opisujući masovno uništenje.

“SZO i partneri uspjeli su doći do Al-Shife – nekada okosnice zdravstvenog sistema u Gazi, koja je sada prazna školjka s ljudskim grobovima nakon najnovije opsade”, napisao je direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na mreži X.

Tim vidio “najmanje pet tijela tijekom misije”

Ghebreyesus je precizirao da je “većina zgrada u bolničkom kompleksu u velikoj mjeri uništena, a većina imovine oštećena ili pretvorena u pepeo”.

“Obnavljanje minimalne funkcionalnosti u kratkom roku izgleda nemoguće”, rekao je Tedros i dodao da je “potrebna dubinska procjena od tima inženjera da bi se utvrdilo da li su preostale zgrade sigurne za upotrebu u budućnosti”.

Tedros je požalio da su napori SZO-a i drugih humanitarnih grupa da obnove osnovne usluge u Al-Shifi nakon prvog razornog napada Izraela na bolnicu prošle godine “sada izgubljeni, a ljudi su ponovo lišeni pristupa zdravstvenim uslugama koje spašavaju živote”.

Od 36 glavnih bolnica u Gazi, samo deset je i dalje djelimično funkcionalno, prema podacima SZO-a.

Izvor: federalna.ba/SRNA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar