Spremite se za napad šljivinih osica

Spremite se za napad šljivinih osica

Šljivine osice, crna i žuta, uveliko polažu jaja u otvorene cvjetove šljiva. Uskoro se očekuje jak napad ovog štetnika.

Crna šljivina osa, Hoplocampa minuta, i žuta, Hoplocampa flava, koriste toplo vrijeme i visoke temperature da polažu jaja u čašične listiće cvjetova.

Upravo su godine s višim temperaturama tijekom proljeća idealne za polaganje jaja i jači napad osica. Za sada nema naznaka da će temperature tijekom njihovog razvoja biti niže, kao što je bio slučaj prije dvije godine, kada je hladnije proljeće uzrokovalo slabiji napad štetnika. – piše Agroklub.com

Prskati u precvjetavanju

Iskusni voćari znaju kada bi trebalo reagirati protiv osica, ali mnogi amateri misle da je dovoljno stabla tretirati bakrenim preparatima i da, poslije tog tretmana, nema potrebe za daljim prskanjima, što je pogrešno.

Ako se na tek zametnutom plodiću šljiva, nakon precvjetavanja, uoči crna točkica, to je znak da je osica ušla u plod. Tada je kasno i takvi plodovi će otpasti sa stabala.

Nemojte zakasniti s tretmanom

Dakle, ključni trenutak za prskanje je kada opadne 2/3 čašičnih listića, odnosno, u precvjetavanju. Ova godina će biti zahtjevna za voćare jer cvjetanje je počelo ranije i duže će trajati, upravo zbog viših temperatura ali, pošto je podloga kod šljiva najviše ringlov, cvjetanje je neujednačeno i na stablima ima još neotvorenih cvjetova.

Problem je što je većina cvjetova otvorena i zbog pčela se stabla ne bi smjela tretirati insekticidima.

Obratiti pažnju na izbor preparata

Što se tiče zaštite, na tržištu je sužen izbor insekticida za osice tako da bi bilo najbolje da se proizvođači posavjetuju sa stručnjacima za zaštitu voća.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar