GLASOVANJE POŠTOM: U ponoć ističe rok, dijaspora može utjecati na izbore

GLASOVANJE POŠTOM: U ponoć ističe rok, dijaspora može utjecati na izbore

Kako bi birač podnio prijavu, nužno je da do krajnjeg roka otvori korisnički nalog, prijavi se na portal e-izbori, unese podatke za prijavu za glasovanje izvan BiH, priloži identifikacijske dokumenta te pošalje prijavu, piše Večernji list. 

Danas u ponoć istječe rok do kojega se državljani BiH koji žive u inozemstvu mogu elektronički registrirati preko stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za glasovanje poštom na ovogodišnjim lokalnim izborima koji se održavaju u listopadu.

S obzirom na činjenicu da lokalni izbori, a poglavito u nacionalno mješovitim sredinama, nose i nacionalni prizvuk, od osobite će važnosti biti i glasovanje birača koji trenutačno ne žive u mjestima svojeg boravka.

Takvi glasovi mogu, pokazalo se u praksi, promijeniti ishod u pojedinim lokalnim zajednicama te u značajnoj mjeri utjecati na ustroj gradskih i općinskih vlasti, a samim time i na rad institucija lokalne samouprave, pa u konačnici i na odnos prema realizaciji projekata od interesa za pojedine zajednice.

Kako bi birač podnio prijavu, nužno je da do krajnjeg roka otvori korisnički nalog, prijavi se na portal e-izbori, unese podatke za prijavu za glasovanje izvan BiH, priloži identifikacijske dokumenta te pošalje prijavu, a sve informacije o postupku zainteresirani mogu pogledati u videouputi na mrežnoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva.

Kada govorimo o Hrvatima, najveći značaj u smislu glasovanja izvan BiH bit će u općinama središnje Bosne i Republike Srpske, ali i u gradovima kao što su Mostar i Stolac

Na osnivačkoj skupštini predstavnici Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata BiH koju čini 14 zavičajnih udruga, a koji djeluju pod nazivom Znamen, bili su suglasni kako je situacija Hrvata u BiH svakako jedna od glavnih tema koja će biti u fokusu rada te su podsjetili na važnost predstojećih lokalnih izbora u BiH.

“Za gotovo svake izbore čujemo slične fraze, kako su to najvažniji izbori. Ali, kada govorimo o lokalnim izborima iz pozicije Hrvata BiH, to je neizbrisiva činjenica. Biramo čelne ljude za općine i gradove te nije svejedno tko donosi odluke. Stoga pozivamo i molimo sve Hrvate koji žive izvan BiH, a koji imaju pravo glasa, da se registriraju do 23. srpnja 2024. kako bi u listopadu mogli iskoristiti svoje biračko pravo”, podsjetio je predsjednik Znamena Dragan Šekerija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar