Glavna državna tužiteljica Tadić: Neka je sramota Bakira Izetbegovića što je rekao o meni..U Tužiteljstvu prijava protiv Izetbegovića, Ivanića i Čovića

Glavna državna tužiteljica Tadić: Neka je sramota Bakira Izetbegovića što je rekao o meni..U Tužiteljstvu prijava protiv Izetbegovića, Ivanića i Čovića

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH za Face TV rekla je da postoji prijava protiv Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića, kao članova Predsjedništva, a u svezi kašnjenja revizije presude BiH protiv Srbije. Tadić je rekla i da je u Tužiteljstvo pristigla prijava Branislava Borenovića protiv Milorada Dodika u svezi prisluškivanja, te da će se ista provjeriti.

O reakciji predsjednik SDA Bakira Izetbegovića na uhićenje premijera Fadila Novalića, tužiteljica Tadić je kazala da istu smatra pritiskom i prijetnjom.

“Neka je sramota Bakira, poštujem i Aliju Izetbegovića i druga Tita”

“Ja živim i u Sarajevu i u Živinicama, u većini gdje su Bošnjaci i oni koji me poznaju znajukakva sam i to neka je na čast gospodinu Izetbegoviću, i njegova je obitelj izmiješana, pa bi me trebao razumjeti…BiH je sviju nas i svi moramo biti jednaki i ravnopravni. Ako ja živim u Ulici Alije Izetbegovića, a koja se prije zvala Titova, i tvrpim ovakve kritike, neka je na sramotu Bakiru Izetbegoviću ono što je danas izjavio o meni.

Na pitanje tko joj je bio draži, Alija ili Tito, Tadić je kazala:”Poštujem Aliju Izetbegovića, a poštujem i druga Tita. Moj svekar je bio načelnik općine Živinice osam godina, a stric prvi načelnik, a koji su puno dali Živinicama, a meni se ovako vraća. Ovo što se danas zakalo, neka ih je sramota od obitelji Tadić.

Tijekom gostovanja u ‘Centralnom dnevniku’ sa Senadom Hadžifejzovićem, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH je potvrdila da u državnom tužiteljstvu postoji predmet u svezi revizije presude BiH protiv Srbije koji obuhvaća Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića.

Puno otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja u vrijeme pandemije

Ona se osvrnula na predmet i proceduru ne ulazeći u sami meritum jer, kako kaže, tim od tri tužitelja radi na tome.

“Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužiteljstva BiH i na tome radi tim tužitelja. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije”, pojasnila je Tadić.

Dodala je da je Županijsko tužiteljstvo Sarajevske županije isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužiteljstvo.

“To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužiteljstva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji”, ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala da je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.

“Ne mogu govoriti što će se dalje događati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo zadržati ih na 24 sata, Tužiteljstvo, na 24 sata i Sud isto tako…Ne odlučujem hoće li ostati u pritvoru, to tužitelji odlučuju, oni daju prijedlog. Ne mogu govortiti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi je li prijedlog napisan, jer to tužiteljski tim radi”, kaže Tadić.

Na pitanje za komentar reakcije u pismu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Tadić je kazala:

“To je izravan pristisak na rad Tužiteljstva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje obitelji koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram kazati da imam u užoj i široj obitelji višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj obitelji. To je jedna vrsta klevete. To je prijetnja i pritisak i želja da netko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao”, rekla je glavna tužiteljica.

“Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život sa cijelom svojom obitelji. Svi članovi moje obitelji su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim po osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pozornosti javnosti. Uvijek postoji presumpocija nevinosti bez obzira koliko imate dokaza”, rekla je ona.

Tadić je u nastavku razgovora kazala da su novinari puno pomogli u radu Tužiteljstva.

“Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu nitko ne smije utjecati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage”, kaže Tadić.

Na pitanje što je u aferi “Respiratori” tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla da ne može kazati.

“Tužitelji vode predmet, oni će donijeti odluku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više kazati o tome. Sam naziv ‘afera’ za Tužiteljstvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljene osobe, osumnjičene i optužene osobe”, kazala je Tadić. Napomenula je da je ovaj predmet je označen kao predmet organiziranog kriminala i korupcije.

Bilo je puno montiranih procesa

Na pitanje o reakciji Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH i predsjednika SBB-a o ovom predmetu, kada je kazao da “vjeruje u neovisno Tužiteljstvo i njegov rad”, Tadić je kazala:

“Drago mi je ako je tako rekao. Zatekla sam vrlo teško stanje u Tužiteljstvu. Bilo je puno procesa bez dovoljno činjenica i dokaza, takozvanih montiranih procesa koji su rezultirali oslobađajućim presudama. Rekla sam da toga više neće biti. Tako se i radi. Samo na osnovu činjenica. Međutim, nije sve do Tužiteljstva, optužnica ide na sud, ali to ne mogu komentirati”, rekla je Tadić.

Tadić je kazala je da tužitelji nisu imali dvojbi oko ulaska u kabinet Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a.

“Ukoliko Tužiteljstvo traži određene dokaze i dokumente svi su dužni iste nam dati. Ako predaju dragovoljno, zakonito je. U suprotnom, radi se drukčije”, navela je Tadić.

Dodala je da podržava žene na vodećim dužnostima.

“Imaju drukčije sposobnosti i poglede jer, evo u Tužiteljstvu se pokazalo, da tri tužitelja završiše na loš način. Stvari sagledamo drukčije i manje se krećemo u odnosu na muškarce. To je u životu tako”, navela je.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH kazala je da se ne bavi imenima prijavljenih osoba, a na pitanje jesu li građani izgubili povjerenje u rad Tužiteljstva kazala je da je ono veće od percepcije.

“Svakodnevno primam prijave i mailove iz raznih krajeva BiH. Od raznih ljudi iz različitih organizacija o običnim nepravilnostima koji se ne tiču Tužiteljstva. Mole me da se nešto učini. Mislim da je povjerenje javnosti u Tužiteljstvo BiH daleko veće od percepcije”

Kazala je da ima prijavu i protiv bivših članova Predsjedništva BiH Baikra Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića.

“Imam ja prijavu i protiv Bakira Izetbegovića, zbog propuštanja tužbe za genocid, koju je podnijelo udruženje Muarata Tahirovića, ista prijava je i protiv Mladena Ivanića i Dragana Čovića.. Neću govoriti o tome. Nisu ti napadi na mene slučajni, sve ovo vrijeme. Za onu tužbu u Haagu vezano za genocid. Gdje se zakasnilo. To su prijavljeni sva trojica. Prijavilo ih je Udruženje Murata Tahirovića. U istom su predmetu”, kazala je Tadić. za Face TV.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar