• Neredi u SAD-u: U Georgiji izvanredno stanje, vojska na ulicama
  • Neredi u SAD-u: U Georgiji izvanredno stanje, vojska na ulicama
  • Neredi u SAD-u: U Georgiji izvanredno stanje, vojska na ulicama

Neredi u SAD-u: U Georgiji izvanredno stanje, vojska na ulicama

Stotine ljudi su se okupile ispred Bijele kuće u Washingtonu koja je u petak bila privremeno blokirana, a traže pravdu zbog Floydove smrti.

Demonstracije traju u Minnesoti, New Yorku i Californiji. Sada već bivši policajac iz Minneapolisa je uhapšen i optužen za ubojstvo Georgea Floyda. Na snimku se vidi Derek Chauvin koji koljenom vrši pritisak na Floydov vrat. On i još trojica policajaca su dobili otkaze. Chauvin će se pojaviti na sudu u Minneapolisu u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Truimp je rekao da se radi o “užasnom događaju”, a kontaktirao je i Floydovu porodicu.

Demonstranti su ispred Bijele kuće zahtijevali pravdu, a usprkos policijskom satu koji traje od 20:00 do 6:00 sati, okupljanja je ipak bilo. Demonstranti su palili objekte i vozila te su se sukobili s policijom u New Yorku, Los Angelesu, Chicagu, Denveru, Houstonu, Louisvilleu, Phoenixu, Columbusu i Memphisu.

U Atlanti su oštećeni policijski objekti, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo. U Dallasu je policija iskoristila suzavac, a demonstranti su policajce gađali kamenjem.

Sarada Devi@eat_more_plants

View from the White House right now.

Embedded video

Guverner Georgije Brian Kemp je proglasio izvanredno stanje u okrugu Fulton u kojem se nalazi Atlanta. To mu je omogućilo da mobilizuje do 500 pripadnika nacionalne garde čiji je zadatak za zaštite ljude i imovinu.

Policija je se nalazi ispred sjedišta policije u Oaklandu gdje su demonstranti također okupljeni. Policija je naredila okupljenoj masi da se raziđe, a nakon što je upozorenje ignorisano, iskoristila je suzavac.

Pentagon planira poslati vojnu policiju u Minneapolis kako bi pomogla u uspostavljanju reda i mira. Nemiri u ovom gradu traju četvrtu noć zaredom.

Mnogi demonstranti su uhapšeni.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing