Gospodarstvenici ogorčeni Prijedlog Zakona neozbiljan, bezobrazan, prevarantski, nedorečen!

Gospodarstvenici ogorčeni Prijedlog Zakona neozbiljan, bezobrazan, prevarantski, nedorečen!

Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa izazvao je ogorčenje vlasnika malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH.

Niti jedan puni dan nije prošao od objave Fadila Novalića kako je Vlada Federacije, očito pod pritiskom javnosti, završila deset točaka nacrta „Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa“, a već su se javili mnogi nezadovoljni poduzetnici, ekonomski stručnjaci i svi oni koji znaju čitati između redova – svi samo s jednom reakcijom – ovo je Zakon koji niti ublažava, niti otklanja posljedice po ekonomiju u Federaciji! Čak što više, svi odreda zamjeraju Novaliću i kompletnoj Vladi Federacije što su napravili smiješan nacrt zakona, i to u ovo vrijeme kada sve zemlje u regionu duboko zahvaćaju i do najvećih dubina budžeta, samo da bi spasili ekonomiju, proizvodnju, trgovinu – i socijalni mir.

Vlada Federacije napravila je, po mišljenju većine gospodarstvenika, alibi Zakon, kojim baca prašinu u oči javnosti, te štiti u prvom redu kratkotrajno samu sebe, a nikako gospodarstvo, od kojeg u konačnici i sama živi. Na Facebook stranici Glas malih biznisa, koja okuplja oko 26.000 manjih poslovnih subjekata u Federaciji BiH, a koji su najugroženiji situacijom, ne krije se ogorčenje Vladinim mjerama, a pokretač te inicijative, Ejub Kučuk, tvrdi kako Novalić ne govori istinu kada tvrdi da će novim Zakonom pokriti doprinose svim gospodarskim subjektima u takozvanom realnom sektoru, nego obmanjuje javnost tobožnjom socijalnom osjetljivošću, a već dalje u zakonu postavlja nevjerojatne uvjete – kako će se subvencionirati doprinosi samo za one subjekte koji su u periodu od 1. siječnja do 31. ožujka imali pad ostvarenog prometa od 20 posto i više, i to u odnosu na isto razdoblje prošle godine!

Logično je zapitati se otkud Vladi ideja da u obzir uzima siječanj i veljaču, kada su to dva mjeseca u kojima nismo bili pogođeni korona virusom i nije bilo nikakvih izvanrednih okolnosti? Jedino objašnjenje krije se u želji Novalićeve Vlade da uvrštavanjem i ta dva mjeseca izbace što više potencijalnih korisnika subvencije iz igre – jer teško da će bilo tko je prva dva mjeseca ove godine radio normalno, pa još i koji tjedan u trećem mjesecu, zabilježiti ukupan tromjesečni pad ostvarenog prometa od 20 posto!

Znači, svjesno se, po mišljenu vlasnika malih i srednjih poduzeća ide na prijevaru, a ona je očitija kada se u obzir uzme da je Vlada najavila kako će subvencionirati doprinose tek počevši od 1. travnja, što znači da, unatoč stanju nesreće (izvanrednom stanju u više od polovice ožujka) Vlada sasvim normalno očekuje punu uplatu doprinosa od svakog gospodarskog subjekta za taj treći mjesec, što znači da subvencije važe tek u budućnosti, a ovo do sada je, narodski rečeno, pojela maca.

Gospodarstvenici su ljuti jer je u Vladin obračun, sasvim svjesno, uzet i period kada je stanje bilo potpuno normalno, samo da bi se išlo u njezinu korist, a nikako im nije palo na pamet da se ograniče samo na vrijeme od početka krize pa do danas, kada bi podaci bili krajnje realni i pokazali pravo stanje pada prometa svih gospodarskih subjekata.

„Prijedlog zakona je u najmanju ruku neozbiljan, bezobrazan, prevarantski, nedorečen, a vidi se da ga piše osoba koja ne radi u interesu prevazilaženja krize nego u interesu punjenja budžeta od strane poreskih obveznika koji su na rubu bankrota“, kazao je Ejub Kučuk, pitajući se i kako je uopće Vlada došla do subvencijskog iznosa od 244 KM? Na osnovu kojeg izračuna? On je pozvao, a podržavaju ga i ostali gospodarstvenici, da svi zastupnici u federalnom parlamentu moraju oboriti ovakav Zakon ili tražiti da ga se intenzivno dotjera amandmanima, kako bi on zbilja bio ono što mu ime govori – „Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa“, a ne kozmetički Zakon kojim će Vlada i dalje biti krpelj koji isisava i ono malo krvi koja preostane gospodarstvu u ova teška vremena.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar