“NIŠTA NEMAMO POD KONTROLOM” HNŽ žarište u Federaciji, još jedan preminuli, traže se strožije mjere

“NIŠTA NEMAMO POD KONTROLOM” HNŽ žarište u Federaciji, još jedan preminuli, traže se strožije mjere

Današnja konferencija za medije Hercegovačko-neretvanske županije počela je potvrdom informacije da je u Covid bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuo 61-godišnji muškarac iz Konjica, prenosi Dnevni avaz.

Dr. Jurica Arapović, infektolog u Covid bolnici, kazao je da na području HNŽ ima 99 oboljelih od koronavirusa te da je do sada izdano 1.761 rješenje o samoizolaciji.

– Kao čovjek i zdravstveni radnik, moram se obratiti javnosti. Svjedoci smo da restriktivne mjere polučuju rezultate, ali s druge strane, od jučer imamo liberalizaciju mjera, što nije bila preporuka struke. Svjedoci smo da je naša županija žarište u Federaciji BiH i da su najveći i najpogođeniji gradovi unutar naše županije. Stoga, preporuke svim nadležnima da se uvode strožije mjere i mi smo na sastanku Koordinacijskog tijela predložili određene mjere za koje se nadamo da će biti donesene u sljedećih nekoliko dana – rekao je dr. Arapović.

Govoreći o mjerama koje su predložili Koordinacijskom tijelu, dr. Arapović je naveo da prioritet treba biti restrikcija kretanja između općina, ali i vikendom kako ne bi došlo do lokalne transmisije između općina.

Kada je riječ o Mostaru, gdje su 33 potvrđena slučaja, rečeno je da se ne radi o lokalnoj transmisiji, već o transmisiji među građanstvom, što je još opasnije.

Dr. Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar, kazao je da ovakva situacija s brojem oboljelih nije neočekivana, ali je naveo da je imperativ poštivanje mjera kako se u sljedeća dva tjedna ne bi dogodio još gori scenarij.

– Što se tiče našeg apela za uvođenje karantene, postoji jasna procedura za to. Međutim, meni nije jasno, zar nam trebaju zapovijedi da sačuvamo zdravlje sebe i svojih najmilijih? Stoga, molim vas, ostanite kod kuće, poštujte mjere i naredbe – kazao je dr. Kordić, prenosi Avaz.

Nadalje, i ostali mediji prenose njegove riječi

kako su slučajevi u Mostaru uvezeni, jedan navodno iz Italije jedan iz Banja Luke. ”Nije mi jasno zar nam trebaju nekakve zapovjedi da sačuvamo svoje zdravlje. Meni nije jasno kome nije jasno što se ovo događa. Bitno mi je da pošaljemo danas poruku kako ćemo izaći iz ove epidemije ovisi samo o nama a ne o stožerima”, rekao je.

”Pustite brojke, oni su bitniji epidemiolozima. Vi trebate samo ostati kući. Zar je to problem?”, rekao je ravnatelj mostarskog Doma zdravlja.

”Ljude koje testiramo i budu pozitivni su u šoku jer nisu imali nikakvih simptoma. Klasteri su pomalo medijski bitni. Može vas svatko zaraziti, nema više priče o klasterima. Nemojte se zavaravati da išta imamo pod kontrolom. Samo sljedeća dva tjedna budite u kući, tad ćemo stvari imati pod kontrolom. Sad ništa nemamo pod kontrolom”, rekao je dr. Kordić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar