Gotovo dvije trećine građana BiH želi se cijepiti

Gotovo dvije trećine građana BiH želi se cijepiti

Provedeno istraživanje pokazuje da 61% građana BiH ima namjeru cijepiti se te BiH po tome prednjači u regij.

Nedavno provedeno regionalno istraživanje tvrtke Valicon pokazuje da su građani BiH oni koji najviše priželjkuju cijepljenje – gotovo dvije trećine građana BiH se želi cijepiti protiv COVID-19. Kada cjepiva bude dostupna – građani BiH bi izabrali Sputnjik V ili Pfizer – BioNTech cjepiva. Cijepljenje protiv COVID-19 je trenutna možda i najvažnija tema u svijetu.
U BiH, usljed značajno pogoršane epidemiološke slike te izostanka nabavke cjepiva ta tema još više dobija na značaju. Sve veći postotak građana je ogorčen činjenicom da je BiH još uvijek daleko od imunizacije stanovništva. Za sada, uz nesebičnu podršku zemalja regije te Turske, određeni broj zdravstvenih radnika ima mogućnost cijepljenja.
Stoga, dok bh. populacija čeka na veće doze cjepiva protiv COVID-19, tvrtka Valicon je provela regionalno istraživanje i utvrdila kakvo je raspoloženje građana u BiH i regiji po pitanju namjere cijepljenja te preferencije kada su u pitanju proizvođači cjepiva. Istraživanje je provedeno u ožujku 2021. godine, online metodom na reprezentativnim uzorcima u 4 države regije – BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, prenosi N1.
BiH vodeća u regiji po namjeri cijepljenja
Provedeno istraživanje pokazuje da 61% građana BiH ima namjeru cijepiti se te BiH po tome prednjači u regiji. S druge strane, prisutan je značajan postotak onih koji nemaju namjeru ciepiti se – 27% je izjavilo da se vjerojatno neće cijepiti dok 12% neće sigurno. Za razliku od BiH, Hrvati i Slovenci imaju nešto manju namjeru cjepljenja (polovica ili 50% ima namjeru cijepiti se) dok je značajno veći postotak onih koji ne žele cijepiti se i to posebno onih koji ne ostavljaju niti malo prostora eventualnoj namjeri cjepljenja – gotovo petina ili 20%.
Dodatna razlika u odnosu na BiH jeste ta da je, prema podacima istraživanja, u Hrvatskoj i Sloveniji dostupno cjepivo te se do sada u Hrvatskoj cijepilo oko 3% populacije dok je u Sloveniji taj postotak nešto veći i iznosi oko 7%. Za razliku od naših zapadnih susjeda, Srbija uvjerljivo prednjači po broju cjepljenih osoba u regiji te je među vodećim u Europi.
Ipak, iako je cjepivo u većim količinama dostupna u Srbiji, i dalje je 30% onih koji se vjerojatno neće cijepiti dok je 16% onih koji neće sigurno
Sputnjik V i Pfizer-BioNTech uživaju najveće povjerenje među bh. populacijom Valicon je dodatno htjela ispitati koje su to preferencije bh. populacije, ali i građana regije kada su u pitanju sami proizvođači cjepiva. Bosanskohercegovačka javnost bi se najradije cijepila Sputnjik V cjepivom ili tzv. ruskim cjepivom (48%) te Pfizer- BioNTech (46%).
Četvrtina populacije bi primila i AstraZenecu te Sinovak i Sinopharm (tzv. kinesko cjepivo), ali im to ipak ne bi bio prvi izbor
Najmanje povjerenje bh građani imaju prema Johnson & Johnson te Moderna i Cambridge cjepivima dok četvrtina bh. populacije nije niti za jedno od navedenih cjepiva koje su odobrene u svijetu ili u nekim dijelovima svijeta. Rusko cjepivo ili Sputnjik V te Sinovak i Sinopharm su najpopularniji u Srbiji te su jedne od cjepiva koje se koriste u masovnoj imunizaciji građana Srbije.
Za razliku od Srbije, građani Hrvatske i Slovenije u značajno manjoj mjeri vjeruju ovim cjepivima, ali je ipak prisutan određen stepen povjerenja. Kada govorimo o Pfizer-BioNTech vakcini situacija je obrnuta gdje je to cjepivo uvjerljivo najpopularnije u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Srbiji na trećem mjestu, iza tzv. ruskog i kineskog cjepiva.
Za razliku od BiH i Srbije, cjepiva proizvođača Johnson & Johnson te Moderna i Cambridge uživaju visok stupanj povjerenja kod građana Hrvatske i Slovenije
Ipak, upravo u Hrvatskoj i Sloveniji je i najveći postotak građana koji ne bi izabrali niti jedno cjepivo od ponuđenih – 32% u Hrvatskoj te 34% u Sloveniji.
Važno je napomenuti da su prikazani podaci prikupljeni u prvom tjednu ožujka, prije nego je većina članica EU obustavile cjepljenje AstraZeneca cjepivom, tako da je moguće da je povjerenje prema tom cjepivo u međuvremenu značajnije palo i u BiH, ali i u cijeloj regiji. Valicon će nastaviti i dalje pratiti stavove i mišljenja bh. populacije po pitanju pandemije COVID-19 u BiH, priopćeno je iz ove tvrtke.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar