Prijedlog lockdowna u cijeloj Federaciji na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH

Prijedlog lockdowna u cijeloj Federaciji na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH

Održat će se vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o pogoršanju epidemiološke slike u Federaciji danas u Sarajevu u 11 sati.

Kako je najavljeno, na njoj će biti razmatrano uvođenje lockdowna na nivou entiteta.

Zahtjev za održavanje za najavljene sjednice ovog parlamenta podnijele su opozicione stranke. Sjednica će biti održana zbog znatno pogoršanog epidemiološkog stanja u ovom entitetu.

Zastupnica Naše stranke (NS) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je najavila da će ovaj zakonodavni dom razmatrati dvosedmični lockdown ili zatvaranje u cijelom entitetu

“Sutra bismo mogli jednoglasno usvojiti odluku koja se tiče neophodnog zatvaranja Federacije Bosne i Hercegovine na dvije sedmice, te u hitnu proceduru uputiti COVID 3 zakon, kojim bi se privrednicima nadomjestili svi dvosedmični ekonomski gubici jer za to nesumnjivo imamo novac”, proučila je sinoć Ćudić.

Zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo navela je da se potpuno slaže da s kolegicom Ćudić da ovaj dom mora donijeti odluke koje će direktno doprinijeti zaustavljanju širenja virusa. Napominje da je sve drugo nerazumijevanje teškog stanja.

“Moj stav je da se Federacija mora zatvoriti potpuno najmanje 15 do 20 dana. Moramo obustaviti sve kao i prije godinu dana. Vlada FBiH mora imati odmah osigurana sredstva za sanaciju šteta u privredi koje će nastati zbog obustava rada. Statistika broja umrlih i zaraženih svakodnevno je nemilosrdna. Mi moramo uraditi ono što su mnoge države u EU već uradile i rade. To je jedini način”, napisala je Prašović-Gadžo na Facebooku.

Napominje i da je odmah potrebno osigurati zakonsku pomoć privredi za sanaciju štete.

U našoj zemlji je, prema jučerašnjim podacima, registrovano 1.726 novozaraženih osoba za 24 sata, a u tom periodu je preminulo je 35 onih koji su evidentirani kao zaraženi koronavirusom.

Najteže stanje je u Kantonu Sarajevo. Stoga je u ovom kantonu proteklog vikenda na snazi bio djelimični lockdown.

Ove sedmice održana je sjednica Skupštine KS na kojoj su razmatrane dodatne mjere. Konstatirano je da je mjere poput lockdowna moguće donositi samo na višim nivoima, poput entitetskog, da bi bile učinkovite.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar