Građani BiH najviše umiru od malignih oboljenja

Građani BiH najviše umiru od malignih oboljenja

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izradio je, na osnovi podataka iz zdravstvenih ustanova s područja FBiH, izvješće o zdravstvenom stanju stanovništva, prenosi agencija Fena.

Ti podaci prikazani su u formi međunarodno preporučenih pokazatelja, za razdoblje od 2009. do 2013. godine, radi uvida neophodnog donositeljima odluka za planiranje aktivnosti usmjerenih k unapređenju zdravlja stanovništva u FBiH.
 

Prema tom izvješću, slično državama u regiji, i u Federaciji BiH izraženo je demografsko starenje stanovništva s trendom povećanja broja stanovnika starijih od 65 godina koji je 2013. iznosio 14,2 posto.

Natalitet u opadanju

Stopa nataliteta u FBiH u 2012. je iznosila 8,4 posto i zadržala lagani trend opadanja u razdoblju 2009. – 2013. godine, stopa opće smrtnosti je imala srednju vrijednost od 8,7 posto, a smrtnost dojenčadi iznosi 7,5 posto, zbog čega je prirodni prirast zadržao trend opadanja i s vrijednošću od -0,3 posto ima izrazito nepovoljnu vrijednost te vodi u prirodnu depopulaciju.

U razdoblju od 2009. do 2013. opća stopa mortaliteta (umiranje) u FBiH bilježi lagani, ali kontinuiran rast. Vodeći su uzroci smrti povezani s visokom rasprostranjenošću faktora rizika te porastom udjela kroničnih bolesti u obolijevanju stanovništva.

Prema podacima mortalitetne statistike za 2013. godinu, u Federaciji BiH nezarazna oboljenja su, u ukupnom mortalitetu, imala udio od 97 posto, ozljede i trovanja imali su udio od dva posto, a zarazna oboljenja od jedan posto.

Uzroci smrti

Vodeći uzroci smrti povezani su s visokim porastom faktora rizika te porastom sudjelovanja kroničnih bolesti u obolijevanju stanovništva. Prema dijagnozama, u razdoblju od 2009. do 2013. vodeći uzroci smrti stanovništva su moždani udar iz skupine cerebrovaskularnih bolesti, kardiomiopatija iz skupine drugih oblika srčanih bolesti, srčani zastoj i akutni infarkt miokarda iz skupine ishemičnih bolesti srca, te maligna neoplazma bronha i pluća.

Registriran je pad stope smrtnosti od moždanog udara, a porast smrtnosti od malignih neoplazmi.

Prosječna dob oboljelih je 63 godine (64 kod muškaraca, 61 kod žena). U odnosu na vodeće maligne neoplazme, kod muškaraca dominiraju rak pluća, traheje i bronhija, rak prostate te rak želuca, a kod žena rak dojke i grlića maternice.

U razdoblju od 2009. do 2013. stopa obolijevanja za ukupno stanovništvo FBiH, dobivena iz ambulantno-polikliničkog morbiditeta, imala je neznatnu tendenciju rasta.

Nezarazne bolesti

Kao i prethodnih godina, zdravlje stanovništva FBiH i u 2013. u najvećem postotku bilo je ugroženo nazočnošću nezaraznih bolesti (94,4 posto, te značajno manje ozljedama (2,9) i zaraznim bolestima (2,7 posto). Prema dijagnozama, najzastupljenije su akutne infekcije gornjih dišnih putova (koje imaju trend opadanja), hipertenzivne bolesti (koje pokazuju trend porasta), akutni bronhitis, bronhiolitis, cistitis i dorzopatije, čije su se stope neznatno mijenjale.

U Federaciji BiH u 2013., kao i prethodnih godina, vodeće kronične bolesti su bili hipertenzivne bolesti, mentalni poremećaji, bolesti koštano-mišićnog sustava i šećerna bolest, koji pokazuju lagani trend porasta.

su zdravstveni problem u svim skupinama stanovništva. Tako je čak 22,5 posto populacije odraslih gojazno, od čega nešto više žene u odnosu na muškarce. Samo 24,6 posto odraslih fizički je aktivno i to više muškarci u odnosu na žene.

Rezultati istraživanja potvrđuju da 44,1 posto odraslog stanovništva spada u kategoriju stalnih pušača.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar