Građevinski radovi ispod Sljemena otkrili masovnu grobnicu?

Građevinski radovi ispod Sljemena otkrili masovnu grobnicu?

U zagrebačkim Gračanima započelo je probno iskapanje kojim bi se trebalo utvrditi postoji li masovna grobnica na lokaciji na kojoj su počeli radovi za novu žičaru. Kako javlja HRT, pojavile su se indicije da se na tom mjestu nalazi grobnica žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, pa je ministar branitelja Tomo Medved u nedjelju na tom lokalitetu održao sastanak s relevantnim službama za ovakve situacije..

Prije malo više od mjesec dana srušene su barake kao priprema za gradnjunove žičare, a počeli su radovi i na novom tramvajskom okretištu. Već je i letimičan pogled na izravnani teren otkro brojne kosti.

– Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se tu nalazi veliki broj pobijene stoke – rekao je za HRT Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti koji od djetinjstva sluša priče o masovnim grobnicama u svojoj četvrti.

U podsljemenskoj su zoni nakon Drugog svjetskog rata održana brojna smaknuća, a u arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava. Stanovnici već godinama upozoravaju na brojne neobilježene grobnice pa su ostali zatečeni činjenicom da se na to nije pazilo kad je najavljena gradnja žičare u Gračanima. Pronađu li se posmrtni ostaci, radovi će biti obustavljeni, javlja HRT.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar