Granični policajac BiH napravio kaos u avionu za Beč

Granični policajac BiH napravio kaos u avionu za Beč

Pripadnik Granične policije BiH Elvedin Jusić, osramotio je svoju agenciju 20. ožujka kada su ga poslali u Austriju kako bi pratio državljanina BiH Dragana Guduraša, jer je pijan napravio kaos u avionu.

Naime, Jusić je u avion za Beč stigao pijan, a u njega je unio i četiri piva. U jednom trenutku je izgubio kontrolu i nasrnuo na stjuardesu koji je vrijeđao i hvatao za stražnjicu.

Osim toga, policajac se htio fizički sukobiti i s drugim putnicima. Prema pisanju Kurira, do incidenta je došlo nakon što su mu oduzeta dva piva, a zbog ovog događaja pokrenut će se detaljna istraga.

I ranije imao problema s alkoholom

Istražuje se i odgovornost čelnika Jedinice Granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Čorbića i šefa Odsjeka za međunarodnu suradnju Emira Tanovića.

Kako se saznaje, Jusić je i ranije imao probleme s alkoholom, ali je usprkos tome, odlukom Čorbića, bio izabran za odrađivanje ovog zadatka.  Uz teško narušavanje ugleda institucije za koju radi, ali i države, Jusić je doveo u pitanje kompletnu operaciju izručenja Dragana Guduraša u Sarajevo.

Narušene sigurnosne procedure

Ipak, sporno je i zašto je onda odlučeno da se nastavi ekstradicija, iako je pilot u Beču odbio da Guduraš uđe u avion bez dva pratioca, s obzirom na narušavanje sigurnosnih procedura.

“Umjesto da se sve zaustavi, odlukom čelnika Jedinice s Aerodroma Sarajevo, u Beč je poslan drugi policajac, a Jusić se vratio o svom trošku avionom u Sarajevo. Za to vrijeme, graničar Nevenko Motika ostao je sam s Gudurašem, što je bio ogroman sigurnosni rizik”, kazao je izvor za Avaz.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar