Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da u rješavanju izbjegličke krize treba izbjegavati nekontrolirano propuštanje migranata jer je uvijek na štetu drugih država, a grčki ministar za migracije poručio je da njegova zemlja neće biti europski Libanon.

Nekontrolirano propuštanje migranata rješava problem, ali na štetu drugih država, na primjer Njemačke. To je neprihvatljivo i to nećemo tolerirati na dugi rok, rekao je de Maiziere dolazeći na sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a. Međutim, ako ne bude rezultata na posebnom summitu EU-Turska koji će se održati 7. ožujka, Europska unija će morati donijeti nove koordinirane mjere, dodao je njemački ministar.

Njemačka ima dobru suradnju s Austrijom unatoč različitom mišljenju u pristupu u rješavanju migrantske krize, istaknuo je De Maiziere. Što se tiče jednostranih nacionalnih mjera imamo različita mišljenja, ali se slažemo da nam je potrebna europska, zajednički koordinirana akcija, rekao je De Maiziere.

Stanje u Grčkoj njemački ministar opisao je vrlo teškom te je naglasio potrebu za učinkovitom kontrolom na tursko-grčkoj granici. Ondje moramo dramatično i održivo smanjiti broj izbjeglica, rekao je dodajući da bi Grčka trebala Tursku proglasiti sigurnom trećom zemljom i u nju vraćati izbjeglice.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas izjavio je da njegova zemlja neće pristati da bude europski Libanon, ni skladište duša. On je osudio jednostrane poteze zemalja na balkanskoj migrantskoj ruti. Dio sudionika današnjeg sastanka pokušat će govoriti o humanitarnoj krizi u Grčkoj koju oni sami namjeravaju stvoriti. Grčka neće prihvatiti jednostrane mjere. Grčka također može poduzeti jednostrane akcije.

vijesti.hrt.hr