Objavljena top lista: Koje su najbolje putovnice na svijetu?

Objavljena top lista: Koje su najbolje putovnice na svijetu?

Konzultantska tvrtka Henley & Partners objavila je najnoviju listu najboljih i najgorih putovnica prema Indeksu viznih ograničenja.

Kako navode u izvješću, svijet je sve globaliziraniji i sve više ljudi zbog posla i načina života putuje. Onima koji imaju putovnice zemalja s manje viznih sporazuma dodatna putovnica otvara više mogućnosti. Takva druga putovnica poslovnim ljudima daje pristup globalnom tržištu.

No, iako se u svijetu povećava mobilnost i međuovisnost, još uvijek ima velike razlike među zemljama u slobodi putovanja. Potreba za vizom snažno se odražava na odnos među državama, njihove diplomatske odnose, međusobne vizne dogovore, sigurnosne rizike te rizike kršenja viznih i imigracijskih pravila, piše Večernji list.

Na vrhu ljestvice prema Indeksu viznih ograničenja je Njemačka s čijom se putovnicom može ući u 177 zemalja od njih 218 koje su se analizirale, dok je na drugom Švedska s ulazom u 176 zemalja. Treće mjesto dijele Velika Britanija, Finska, Francuska, Italija i Španjolska.

Hrvatska se na ljestvici za 2016. nalazi na 24. mjestu, dok je na listi Henley&Partnersa za 2015. i 2014. bila na 22. mjestu. Slovenija je na 12. mjestu, a Srbija na 43. mjestu. BiH je na 52. mjestu

Na dnu ljestvice nalaze se Somalija, Irak, Pakistan i Afganistan.

TOP LISTA zemalja s najboljim putovnicama:

1. Njemačka

2. Švedska

3. Finska, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija

4. Belgija, Danska, Nizozemska i SAD

5. Austrija, Japan i Singapur

6. Kanada, Irska, Luksemburg, Norveška, Portugal, Južna Koreja, Švicarska

7. Grčka, Novi Zeland

8. Australija

9. Malta

10. Češka, Mađarska, Island

11. Slovačka

12. Lihtenštajn, Malezija i Slovenija

13. Latvija

14. Estonija i Litva

15. Poljska

16. Monako

17. Cipar

24. Hrvatska

43. Srbija

52. BiH

prvi.tv

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar