Hajdukovi juniori u polufinalu Lige prvaka

Hajdukovi juniori u polufinalu Lige prvaka

U polufinalu 21. travnja u Nyonu protiv Milana igrat će Hajduk! Nakon Šahtara i Manchester Cityja, izbacili su Bijeli i Borussiju usred Dortmunda. Povijesni rezultat za splitski klub, povijesni rezultat za hrvatski nogomet, jer imamo predstavnika na završnom turniru u Švicarskoj.

U velikoj drami na Westfalenu pobjednik je odlučen u devetoj seriji kaznenih udaraca. Do tada su svi izvođači bili precizni, a onda je Buljan obranio udarac Manea da bi potom Kavelj pogodio desni donji kut mreže vratara Ostrzinskog za veliko slavlje više od 4000 navijača Bijelih na stadionu u Dortmundu, a nebo iznad Splita obasjale su svjetleće rakete i petarde.

image

Vojko Bašić/Cropix

Golemu podršku navijača od prve minute imali su Bijeli na stadionu Borussije. Poznati “žuti zid” ovog puta je bio bijeli, sa sjeverne tribine odjekivalo je “hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu”. Domaćin je imao brojniju, ali Hajduka neusporedivo glasniju podršku.

Prvi dio protekao je u pravoj taktičkoj borbi, svojevrsnoj šahovskoj partiji. Bijeli su kreirali prvu priliku u 4. minuti kada je glavom nakon kornera zaprijetio stoper Jurić-Petrašilo, ali iz drugog pokušaja uspio je vratar Ostrzinski ukrotiti loptu.

Borussia je nakon opreznog otvaranja susreta preuzela kontrolu igre, uzvratili su domaćini u 11. minuti

Prvo je Cisse snažnim udarcem s 20 metara natjerao Buljana na izbijanje lopte, a potom je u nastavku akcije Brunner šutirao s 18 metara iskosa, ali otišla je lopta pored desne vratnice. Hajdukovci su u 15. minuti visokim presingom iznenadili obranu Borussije, uzeo je Mate Antunović loptu u kaznenom prostoru Žutih, ali nisu Bijeli udarcem uspjeli kapitalizirati oduzetu loptu.

Disciplinirano se Hajduk branio, a Borussia je preko bokova tražila prolaz. Aning je u 19. minuti priredio šansu za Rijkoffa, ali Nizozemac je slabo zahvatio loptu na vrhu peterca, pa je Buljan lagano pokupio njegov udarac.

Najbolju prigodu za Bijele kreirao je Roko Brajković dvije minute kasnije. Sjajno je prošao Cissea i Manea na desnoj strani, krenuo dijagonalno s krila, namjestio se na lijevu nogu, ali udarac s 12 metara otišao je pored desne vratnice uz velike uzdahe navijača Hajduka. Slično su reagirale i pristaše Borussije u 24. minuti nakon što je udarac Turčina Gurpuza fijuknuo iznad vratnice.

image

Vojko Bašić/Cropix

Kako je utakmica odmicala, Hajduk je vraćao ravnopravnost u igri, ali ipak su Bijeli prepustili sredinu domaćinu zgusnuvši dvije linije na 30-ak metara od vrata Buljana. “Usnulu” utakmicu bez šansi u finišu prvog dijela “razbudio” je Jere Vrcić opasnim udarcem s vrha šesnaesterca na početku sudačke nadoknade, ali spremno se ispružio Ostrzinski i pokupio loptu.

Početkom nastavka preselila se igra u potpunosti na polovicu Hajduka koji se i dalje organizirano branio sa devet igrača iza lopte dok je usamljeni Antunović vrebao u prigodi za tranziciju

U 59. minuti su Bijeli dočekali šansu, ne preko Antunovića, već Brajkovića koji je ponovno krenuo u solo akciju, ali je na kraju zapeo “u prometu” na ulasku u kazneni prostor, pa je tek u padu mlako zahvatio loptu koja je bila lak plijen za Ostrzinskog.

Tri minute potom imala je Borussia slobodni udarac sa 17 metara, ali pokušaj je završio tek u “živom zidu”. Ali, što Bijeli nisu iskoristili u 64. minuti kada je Brajković oduzeo loptu Cisseu, a Skoko se potom sjurio prema Ostrzinskom koji je u klizećem startu odbio loptu koja je došla do Vrcića. Sam pred vratima previše je oklijevao, namještao se na udarac, dovoljno da mu Bamba oduzme loptu u pravom “ziceru”.

image

Vojko Bašić/Cropix
Korak do polufinala

Ponovno su navijači Hajduka ustali na noge kada je u 71. minuti Niko Đolonga uputio opasan šut koji je prošao pored desne vratnice. Ali minutu kasnije precizniji je bio golgeter iz Otrić Seoca, Antunović je pogodio za pravu “ludnicu” na sjeveru Westfalena, za 0:1 na semaforu.

Vodstvo je trajalo je svega četiri minute, jer se Borussia ekspresno vratila pogotkom iz kaznenog udarca nakon što je Arković srušio Ludwiga. I kada se već mislilo da će utakmica završiti bez uzbuđenja centimetri su dijelili Bijele od polufinala.

imageJere Vrcić i Tom Rothe, Vojko Bašić/Cropix

Nevjerojatna sreća za Borussiju u prvoj minuti sudačke nadoknade nakon ubačaja Hrgovića s lijeve strane loptu je nogom zahvatio Ludwig pogodivši gredu vlastitih vrata poslavši ekipe na raspucavanje s bijele točke. Ali Ludwig je samo odgodio slavlje Bijelih za prolaz u polufinale.

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar