Haška perverzija

Haška perverzija

Odvjetnica Vesna Alaburić ocjenjuje da je u presudi Ratku Mladiću državni vrh Srbije amnestiran od sudjelovanja u “udruženom zločinačkom poduhvatu”, te da iz presude proizlazi da je rat u BiH “unutarnji”, a ne “međunarodni” sukob. Iz sažetka presude proizlazi da kao članovi “udruženog zločinačkog poduhvata nisu navedeni Slobodan Milošević i najviši dužnosnici Srbije, odnosno Jugoslavije iz tog vremena”. “Ako to usporedimo s prvostupanjskom presudom u slučaju ‘Prlić i drugi’, kojom su svi proglašeni krivim, vidjet ćemo da su Franjo Tuđman i ostali predstavnici tadašnje hrvatske vlasti navedeni kao članovi ‘udruženog zločinačkog poduhvata””, ističe Alaburić, koja smatra da to dovodi Hrvatsku i pripadnike vlasti u prilično nezavidan položaj.

Alaburić, koja brani Prlića i članove nekadašnje Herceg-Bosne u Haagu, napominje da iz presude generalu Mladiću proizlazi da se “sukob muslimana i Srba od svibnja 1992. godine, pa nadalje – ne smatra međunarodnim nego isključivo internim sukobom”. “Zato Mladić nije bio ni optužen niti osuđen za teške povrede Ženevskih konvencija”, navela je. “Kada sve to uspoređujete, proizlazi da Beograd nije imao nikakvog utjecaja na sve što se događalo u BiH, za razliku od Zagreba, koji se po presudama i Tihomiru Blaškiću i Dariju Kordiću, te Jadranku Prliću i drugima dovodi u tijesnu vezu s ratnim događanjima u BiH”.

Zagrebačko izdanje Večernjeg lista navodi kako je ”jednom običnom fusnotom na 2090. od ukupno 2526 stranica objavljene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću Raspravno vijeće tribunala u Haagu poništilo bilo kakvu vezu Mladićeva udruženog zločinačkog pothvata s političkim, vojnim i policijsko-obavještajnim vrhom u Beogradu”. ”To je najsporniji dio presude Mladiću, osuđenom prekjučer na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, jer Haaški sud odlazi u povijest s apsurdnom tvrdnjom da Milošević i vrh Srbije i Jugoslavije nije imao nikakvu kriminalnu vezu sa zločinima u BiH”, navodi Večernjak.

Usporedi li se takav zaključak iz presude Mladiću (i sličan iz ranije presude Karadžiću) s nepravomoćnom presudom Jadranku Prliću i ostalima, kojima će u srijedu biti izrečena pravomoćna presuda nakon žalbenog postupka, sud u Haagu dolazi u opasnost da izvede nešto što bi, riječima Luke Mišetića, bila ”perverzija povijesti”. ”Ako se Tuđman, Šušak i Bobetko budu spominjali u pravomoćnoj presudi Prliću i ostalima kao članovi UZP-a, unatoč tome što je Žalbeno vijeće već odlučilo da oni nisu eksplicitno navedeni kao članovi UZP-a, onda će to biti perverzija povijesti jer ne postoji nijedna haaška presuda kojom je utvrđeno da su dužnosnici Srbije (odnosno SRJ) bili uključeni u UZP u BiH”, kaže Mišetić, koji je na ICTY-u obranio generala Antu Gotovinu.

Podsjeća, ipak, da se još čeka rezultat obnovljenog postupka protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, u kojem se još može presuditi uključenost Beograda u UZP u BiH. No, bez obzira na to što se još čeka, činjenica je da zasad ni u presudi Radovanu Karadžiću ni u prekjučerašnjoj presudi Mladiću nije presuđeno da je postojala veza kroz UZP s Miloševićem i Beogradom.

”Haaški sud može zatvoriti vrata s ‘povijesnim rezultatom’ da su Tuđman i ostali bili umiješani u zločine u BiH, a Milošević i ostali nisu”, upozorava Mišetić. ”No, osobno ću biti iznenađen ako žalbeno vijeće u slučaju Prlić bude spominjalo članove hrvatskog državnog vrha kao sudionike UZP-a u BiH”, dodaje. Podsjećamo, žalbeno vijeće Haaškog suda će 29. studenog pročitati odluku u vezi sa žalbom odvjetničkog tima članova Herceg-Bosne, koji su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim za ratne zločine u BiH i dobili višegodišnje kazne zatvora.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar