Preživio sva ratišta i umro u 102. godini

Preživio sva ratišta i umro u 102. godini

Johann Schwerdfeger bio je njemački narednik u Drugom svjetskom ratu koji je iz svih situacija uspio izvući živu glavu. Čak ga je i slavni američki general Patton pustio nakon zarobljavanja 1945.

U ratu je bio od samog početka do kraja. Izvlačio se iz nemogućih situacija, sam samcat je likvidirao jedan vod sovjetskih vojnika, sam uništavao tenkove, spasio velik broj svojih suboraca, preživio Staljingrad, ranjen nosio suborca kilometrima do poljske bolnice i na kraju rata preživio savezničko zarobljavanje.A bilo je još toga…Malo je reći da je Johann Schwerdfeger, rođen na današnji dan 1914. imao sreće u životu. Zaista, kao da je rođen pod sretnom zvijezdom jer je nakon šest godina provedenih u ratu nastavio život, doživio 102. godine i umro 2015. Ostatak života je pušio, pio, uživao u životu, sretan jer nije kao mnogi drugi završio nakon rata u jednom od sovjetskih gulaga.

Predao se ‘Staroj krvopiji’

A to se nije dogodilo jer se predao Pattonovoj Trećoj Armiji. Naime, ovaj narednik odlikovan i Viteškim križem Željeznog križa sudjelovao je u bitci za Berlin. Bio je hrabar i odvažan narednik, odličan zapovjednik i miljenik svojih ljudi.
Sa svojim se vodom ispio probiti iz okruženja i predati se Amerikancima. I to generalu Georgeu Pattonu, vodećem američkom generalu u Drugom svjetskom ratu kojeg povijest pamti kao briljantnog vojnog vođu, doduše autokratskog ponašanja poznatog i pod nadimkom  ‘Stara krvopija’. Kad je Patton čuo što je ovaj njemački narednik sa svojim ljudima sve prošao, doživio i preživio, gdje se sve borio o odakle se probio odlučio je poštedjeti njega i njegove ljude. Razlog je bio i što Patton baš nikako nije mogao smisliti komuniste, a Johann Schwerdfeger je sa  svojim ljudima trebao biti vraćen Sovjetima jer se borio na Istoku. Patton ih je tako odlučio poštedjeti patnji u Staljinovom gulagu.

Inspiracija za kultni film

Upravo je narednik Schwerdfeger bio inspiracija za lik Rolfa Steinera(Glumio ga James Coburn) u kultnom filmu Sama Peckinpaha ” Željezni križ ” iz 1977. godine koji je u Europi postao veliki hit, a u Njemačkoj  nakon “Moje pjesme, moji snovi” najgledaniji film svih vremena.

U filmu su glumili i  glumci Igor Galo i mladi Slavko Štimac.  Željezni križ se te 1977. dijelom snimao u okolici Rijeke, u Istri i u Slovenskom primorju.

/Izvor: 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar