• Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik
  • Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik
  • Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik
  • Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik
  • Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik
  • Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik

Martin Ratkić odlazi u drugu mirovnu misiju kao hrvatski vojnik

Martin Ratkić je rođen na Uzdolu 31. ožujka 1986. godine u obitelji Pere i Ruže Ratkić. Inače, u toj obitelji je rođeno 8 djece. Zbog izravne izloženosti ratnim djelovanjima obitelj Ratkić se preselila u Zagreb 27. prosinca 1992. godine. Otac obitelji Pero je radio u Austriji gdje i umire u lipnju 1994. godine. Iza njega je ostalo 6 malodobne djece te se brojna obitelj morala brinuti sama o sebi. Godine 2001. obitelj se preseljava Petrinju u Republici Hrvatskoj.  Martin je dobio ime po svom djedu.

Kao hrvatski vojnik Martin je već ranije boravio u mirovnoj misiji u Afganistanu. Odlazak u Litvu je njegova druga mirovna misija.

 

Donosimo priču o ispraćaju Martina i njegovih prijatelja u mirovnu misiju u Litvu koju je objavila stranica www.ps-portal.eu.

Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovat će u NATO aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, u skladu s Odlukom Hrvatskog sabora od 30. lipnja ove godine.
Prvi hrvatski kontingent broji ukupno 182 pripadnika, a glavninu čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi-Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske s pripadajućom opremom i naoružanjem, uključujući i potporne logističke elementa, te s 14 borbenih oklopnih vozila Patria. U njihovoj bazi, Vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, ovoj najnovijoj mirovno-sigurnosnoj misiji danas je priređen svečani ispraćaj, u nazočnosti najviših vojnih i civilnih dužnosnika, rodbine i prijatelja, a Grad Petrinju je zastupala zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.
Gardiskinjama, gardistima, dočasnicima i časnicima obratili su se bojnik Mario Mlinarić, zapovjednik Prve MB Tigrovi, vojni izaslanik Republike Njemačke pukovnik Janus Kaschta, ministar savjetnik, voditelj Ureda Veleposlanstva Republike Litve u RH Donatas Žiugzda, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, danas još i izaslanik Predsjednice Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović.
Svi su oni čestitali pripadnicima Tigrovi na odgovnoj i zahtijevnoj zadaći, uz navođenje važnosti i značaja sudjelovanja u okviru ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njenih članova, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicima.
Hrvatski kontingent u Litvi angažira se do sedam mjeseci, bit će smješten u vojnom poliginu Rukla, 110 km jugoistočno od glavnog grada Vilniusa, a u borbenoj skupini pod vodstvom SR Njemačke sudjeluju još i vojnici Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Visokog Vojvodstva Luxembourga, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.
Inače, koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana Saveza na tome području i jedan je od najvažnijih rezultata NATO summita, održanog u srpnju 2016. u Varšavi, na kojem je doneseno niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti Saveza. Sudjelovanjem u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno, potvrda su svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO obaviti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetni.
Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti provodi se kroz razmještanje ukupno četiri skupine savezničkih snaga u zemljama istočnog dijela Saveza- republikama Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. Ove četiri borbene skupine sastavljene su od multinacionalnih savezničkih snaga, pod vodstvom četiri vodeće države: Kanade u Latviji, Njemačke u Litvi, Ujedinjene Kraljevine Britanije i Sjeverne Irske u Estoniji i SAD u Poljskoj.
Republika Hrvatska jedna je od rijetkih država koje sudjeluje u dvije borbene skupne aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, a pripadnici 1.HRCCON u NATO aktivnosti odlaze u Litvu 30. studenoga. Među 182 člana, s adresom u Petrinji dva su mlada Tigra: Martin Ratkić i Alen Đurić. Uz drugu brojnu rodbinu iz svih krajeva Hrvatske, danas su na svečanost ispraćaja došli njihovi najmiliji. Martinu Ratkiću ovo je druga mirovna misija, već je boravio u Afganistanu, ali sada ostavlja 8-osmomjesečnog sina Roka i suprugu Ivu, uz koje su u vojarnu došli mama Ruža, šogorica Maja i druga rodbina.
– Ponosni smo na našeg Martina. Znademo da će opravdati obveze Hrvatske vojske i zadaću svoje Hrvatske. Sve vrijeme bit ćemo u mislima s njime- kazale su žene iz obitelji Ratkić. Tata i sin rođeni su istog nadnevka, 31. ožujka, ali idućeg proljeća neće moći slaviti zajednički rođendan.
– Roko će već prohodati kada mu se tati vrati – kaže mlada majka i supruga Iva.
Alena Đurića ispratili su zaručnica Ana i mama Mara, a među ostalim skorašnjim NATO vojnicima u Litvi na današnjoj svečanosti u Petrinji sretan put svome Ivanu Juraju Radanoviću iz Zaprešića došli su osobno poželjeti brat Roko, sestra Barbara, djevojka Iris i mama Zdenkica.
– I moj pokojni suprug Zlatko bio je Tigar, sada ovu časnu dužnost nastavlja sin Ivan. Ponosni smo na obojicu- rekla je gđa mama iz Zagreba.

Tekst i fotografije: Antun Petračić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar