Haški sud oslobodio Šešelja – odluka o žalbi za nekoliko dana

Haški sud oslobodio Šešelja – odluka o žalbi za nekoliko dana

Haški sud nepravomoćno je oslobodio krivnje Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice. Oslobađajuću presudu obrazložio je sudac Jean-Claude Antonetti. Vojislav Šešelj je nakon izricanja ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Antonetti.

Šešelj je optužen za sudjelovanje u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj (posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu) i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana. Ideju ‘velike Srbije’ sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom i huškačkim govorima mobilizirao i poticao na progon i ubijanje Hrvata i muslimana.

Sudsko vijeće izuzev sutkinje Flavije Lattanzi smatra da nedostaju ključni dokazi kako bi se utvrdio bilo koji oblik kaznene odgovornosti za zločine protiv čovječnosti. Dokazima je, rekao je sudac Jean-Claude Antonetti, utvrđeno da je postojao oružani sukob neprijateljskih strana, ali Tužiteljstvo nije dokazalo da su civili bili cilj masovnog napada. Preseljenje civila, smatra vijeće, nije imalo kao cilj protjerivanje nego je bilo ponajprije humanitarnog karaktera. Također ne vidi povezanost između Šešelja i ostalih paravojnih formacija, kao ni vezu između sukoba u Hrvatskoj i BiH. Većina smatra da su Šešeljevi planovi za Veliku Srbiju bili politički, a ne zločinački, rekao je sudac Antonetti. Vijeće također – uz suprotno mišljenje sutkinje Lattanzi – smatra kako Šešelj prilikom pozivanja Srba da protjeraju Hrvate i očiste BiH od ‘pogana i balija’ nije pozivao na etničko čišćenje.

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz izjavio je da je njegov ured primio na znanje oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju te da će nakon pozorne analize obrazloženja sudskog vijeća za nekoliko dana odlučiti hoće li se žaliti. ‘Bilo je izdvojenih mišljenja. Apsolutno sam uvjeren da zajednica žrtava i puno ljudi neće biti zadovoljni ovim ishodom. Mi u velikoj mjeri dijelimo njihovu frustraciju. Mi ćemo proučiti argumente i onda odlučiti hoćemo li se žaliti’, rekao je Brammertz. ‘Sudsko vijeće napravilo je puno širu analizu sukoba i njegovih aspekata, a mi smatramo da to nije u skladu činjeničnom stvarnošću, ali sada je prerano za zaključke’, dodao je.

U Srbiji je Šešelj imao status medijske zvijezde i zato je njegova odgovornost veća, a njegove izjave i govori imali su cilj ohrabriti Srbe na počinjenje zločina i osloboditi ih odgovornosti ako takve zločine počine, zaključak je tužitelja na kraju dokaznog postupka. Uz govore mržnje Šešelj je organizirao 30.000 dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH, gdje su činili zločine na području Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja i Hrtkovaca.
Na suđenju Šešelju, koje je počelo 2007., tužiteljstvo je izvelo 89 svjedoka kako bi dokazalo da je Šešelj poticao na progon, etničko čišćenje i ubojstva. Tužitelji su kao svjedoke izveli brojne žrtve, uključujući one koji su preživjeli masakr na Ovčari i u Voćinu, u kojem su sudjelovali Šešeljevi dobrovoljci. Svjedočili su i prognani Hrvati iz vojvođanskog mjesta Hrtkovaca. Presuda se sastoji od nešto više od 100 stranica i sadržava dva aneksa.

hrt.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar