HDZ 1990 usvojio smjernice političkoga djelovanja

HDZ 1990 usvojio smjernice političkoga djelovanja

U petak, 13. listopada u Kupresu je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj se raspravljalo o smjernicama političkoga djelovanja HDZ-a 1990 za Opće izbore 2018.godine.

Poseban akcent stavljen je na zajedništvo hrvatskoga naroda, na preuzimanje odgovornosti i borbu protiv pogrešnih politika u BiH, ali i na sustavan rad na terenu i zbijanje redova. Zajedničko je stajalište članova Predsjedništva da treba zaustaviti iseljavanje hrvatskoga, ali i drugih naroda iz BiH, ali i pružiti alternativu svojemu narodu na sljedećim izborima kroz  strategiju koja će omogućiti ostanak, a ne odlazak i na prostorima cijele Bosne i Hercegovine život dostojan čovjeka, gdje će se cijeniti sposobnost, a ne podobnost pri upošljavanju, gdje će nepotizam, mito, korupcija i sve druge vrste kriminala biti strogo osuđene i kažnjene.

Nakon duge i konstruktivne rasprave Središnji odbor je na trećoj sjednici u subotu usvojio sljedeće zaključke:

  1. Aktualne vladajuće strukture, dovele su hrvatski narod do demografskog izdisaja. Neodgovoran politički odnos, u kojem dominiraju partikularni, osobni i stranački interesi, nisu spremni odgovoriti povijesnom izazovu u kojem se hrvatski narod suočava sa nestankom.

Stoga, HDZ 1990 ima odgovornost, u duhu pluralizma, ponuditi alternativu lošoj politici koja je na djelu.

  1. HDZ 1990 se zalaže za ubrzani proces izmjene Izbornog zakona, koji će hrvatskom narodu jamčiti punu političku ravnopravnost i mogućnost izbora legitimnih predstavnika na svim razinama i svim prostorima BiH, kako u F BiH, tako i u RS-u; od izaslanika u Domu, odnosno Vijeću naroda, sve do pozicije člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Također, novi Izborni zakon mora posjedovati mehanizme zaštite pravičnosti izbora, kako bi predstavnike birali birači, a ne birački odbori.

  1. Oštro osuđujemo nedosljedno djelovanje vladajućih struktura na integracijskom putu, koje je, uslijed manipulacije, davanja lažnih obećanja, neodgovornog probijanja termina, ugrozilo europski put BiH.
  2. Nedopustivo je korištenje i zlouporaba javnih resursa i poduzeća u stranačke i osobne svrhe vladajućih.

Zapošljavanje po stranačkoj iskaznici je nepotizam dovelo do vrhunca, a hrvatski narod do iseljavanja. Takva praksa je pogubna i imperativ je zaustavljanja takvog sramotnog odnosa.

  1. Pravosuđe BiH je rak rana bosanskohercegovačkog društva, što se posebno reflektira na hrvatski narod; Dok se braniteljima HVO-a sudi po Zakonu A2 iz 2002. godine, a ostalima sukladno zakonu SFRJ, koji ne poznaje tezu UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT.

Tražimo pravedan i identičan pristup, te zaustavljanje pravnog progona hrvatskog naroda kroz montirane procese koji su posljednjih godina intenzivirani, a na koji službena hrvatska politika nema odgovor.

  1. HDZ 1990, zbog svega navedenog, ima odgovornost vraćanja povjerenja i vjere u politiku, političke procese i osobe koje će, u ime naroda, provoditi politike na temelju znanja, struke, programa, na osnovu moderne političke kulture polaganja računa narodu za učinjeno.
    Središnji odbor HDZ 1990 zadužuje operativna i organizacijska stranačka tijela za intenziviran rad na terenu i pripreme za Opće izbore 2018.
  2. Zadužuju se članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 da u sljedećih 60 dana obiđe sve županijske i regionalne organizacije u cilju analize stanja na terenu i davanja potpore i jačanja HDZ-a 1990.
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar