• Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik
  • Ramska „Mećava“ osvojila Travnik

Ramska „Mećava“ osvojila Travnik

Dramski ansambl KSC Prozor-Rama u petak, 13.10.2017. godine u sklopu Andrićevih dana izveo je dramski komad „Mećava“ Pere Budaka pod redateljskom palicom Ante Bilića. Domaćin predstave je Hrvatsko amatersko kazalište Jankovići – Travnik.

Sve je bilo spremno za polazak iz Prozora od Doma kulture, ali, eto, da se ne gubi običaj, neki su zakasnili koju minuticu. Ipak, to nije omelo dobro raspoloženje u ponhodu na Travnik.

Putovanje prođe brzo. U Travniku je već čekao domaćin i intendant HNK Travnik Anto Bilić. I kako to biva kada se dođe u Travnik moraju se probati travnički ćevapi. Nakon tog slasnog objeda neizostavan je bio odlazak u rodnu kuću nobelovca Ive Andrića. Iako se s ovim vrhunskim piscom susrećemo u školi, ipak je ovo bio poseban susret s njim, u njegovoj kući.

Potom je uslijedilo osvajanje travničke tvrđave. Uranjanje u povijest bosanskog vilajeta kojem je nekada i Rama pripadala ostavio je dojam prolaznosti vremena i svih vojska i sila. Sve to prolazi, samo dobra djela ostaju.

Mlada turistička voditeljica Karla je tijekom obilaska Travnika pokazala svu susretljivost ljudi ovog kraja. Ramske amaterske glumce odvela je do naselja Jankovići gdje je smješteno kazalište. Sredačan prijem u kazalištu je ostavio na sve poseban dojam. A onda je uslijedio pozitivni šok. Lidija je održala malu glumačku i organizacijsku edukaciju sa oštrim početkom da bi sve rezultiralo kvalitetnom pripremom kazališne scene.

Razbijanje treme prije početka izvedbe Mećave odvijalo se šalama i kojekakvim dogodovštinama.

Izvedba je protekla izuzetno dobro. I u onim trenucima kada je pismo kasnilo odigravanje  Mećave je teklo kao da to rade neki profesionalci.

Nakon izvedbe uslijedio je još jedan šok. I ovaj put je to bio pozitivni šok. Progodni domjenak i druženje sa domaćinima i sa publikom odvijalo se u kazališnoj kavani.

Tu su se odvijali razgovori o izvedbi, novim projektima, razmjeni iskustava…Neizostavna je bila pjesma uz glazbu uživo.

Bosanska domaćinska dobroćudnost pokazala se u svom punom sjaju. Toplina kazališnog ugođaja sve sudionike je još jednom oplemenila.

I što na kraju reći osim: Hvala Anti Biliću, njegovoj obitelji i svim članovima Hrvatskog amaterskog kazališta Jankovići – Travnik.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar