• HDZ-ova koalicija protiv općine Prozor-Rama i suradnje s načelnikom Ivančevićem
  • HDZ-ova koalicija protiv općine Prozor-Rama i suradnje s načelnikom Ivančevićem
  • HDZ-ova koalicija protiv općine Prozor-Rama i suradnje s načelnikom Ivančevićem
  • HDZ-ova koalicija protiv općine Prozor-Rama i suradnje s načelnikom Ivančevićem

HDZ-ova koalicija protiv općine Prozor-Rama i suradnje s načelnikom Ivančevićem

Na nedavni poziv općinskog Načelnika dr. Joze Ivančevića novoizabranim vijećnicima, preko jednog portala stigao je brzi (brzopleti) odgovor u vidu priopćenja iz koalicije okupljene oko HDZ-a. Odgovor je bio negativan.

Podsjećamo da je dr. Ivančević javno, jasno i potpuno otvoreno u svom obraćanju  pozvao sve legalno izabrane vijećnike na zajednički angažman na projektima koji mogu donijeti bolje uvjete života svim žiteljima naše općine, na iskorištavanje povijesne prigode da općinu Prozor – Rama zajedničkim naporima izvedu iz društva nerazvijenih općina.

Svima je jasno da za velike zacrtane ciljeve, kakve u svom izbornom programu najavljuje HDZ 1990 Prozor – Rama, predstoji nastavak borbe za sredstva za koje načelnik Ivančević smatra da oduvijek pripadaju Rami. S druge strane borbe za sredstva su doista moćni protivnici – elektroprivredna poduzeća, županijska Vlada…

3e71ea3a700de8dd4e41d572a52361a2j1-864x411_c

Kružni u noći

A na pitanju oko spremnosti na sukobe sa političkim Mostarom i Sarajevom se dva HDZ-a u Prozoru – Rami drastično razlikuju. Devedesetka, predvođena dr. Ivančevićem, vrlo oštro i do sada uspješno, vodi borbu za veća sredstva od elektroprivrednih poduzeća za koja smatraju da su im odavno nepravedno umanjivana, vodi borbu za značajniji status Rame u sustavu Elektroprivrede, vodi borbu za veće uvažavanje od strane Županijske Vlade. S druge strane, HDZ BiH u Rami i nema lokalnu politiku, već se kriju iza imena i djela Dragana Čovića, pa je potpuno nespremna na sukobe na višim razinama. U posljednje vrijeme veći utjecaj na njihovu politiku ima Ivan Fofić Ćiro nego drugi, stariji i ugledniji članovi HDZ BiH u Rami.

11251_hsp_bih_rama_odgovor_ramskom_hamdiji_lipovaci_500_375_s_c1

U takvim uvjetima jedini izlaz je bilo odbijanje suradnje i zato odgovor HDZ-a BiH Rama i ne začuđuje.

Ipak, upravo to objašnjava i stalni pad popularnosti ove stranke u Rami. Činjenica je da u izbornoj kampanji nisu predstavili nikakav program koji bi glasačima pojasnio vizije Rame u narednom periodu, već su se (neki, ne svi) upleli u opasnu igru lažiranja tuđih potpisa za dopisno glasovanje. Te osobine nisu prihvatljive za imidž velike stranke. Narod to prepoznaje puno bolje nego što neki političari procjenjuju.

Može li dr. Ivančević bez potpore vijećnika koji odbijaju ruku suradnje uspješno voditi Prozor – Ramu do zacrtane vizije uspješnije općine?

Sigurni smo da može. Jer, i u prethodna dva mandata je iz oporbenih redova bilo silnih pokušaja rovarenja, odbijanja skoro svih prijedloga koji su dolazili od načelnika Ivančevića, i sve su to bili pokušaji njegovog rušenja. A to je po pravilu završavalo tako da je, u svakom mandatu, poneki vijećnik iz oporbe prešao na stranu Ivančevića, dakle potpuno suprotno od onoga što je pokušavala oporba.

Zanimljiv je i izraz „legalno izabrani vijećnici“ koji je Ivančević odabrao kada je pozivao vijećnike na suradnji. Čini se da to znači da za neke vijećnike koji su predvodili proces lažiranja dopisnih glasova neće ni biti mjesta u općinskoj većini, čak i ako bi oni to htjeli. I to ukazuje na dosljednost Ivančevića, iako je za očekivati da će krivotvoritelji tuđih potpisa glumiti glavnu oporbu i pokušati oko sebe okupiti i one koji imaju puno veće kvalitete.

U svom pozivu na suradnju načelnik Ivančević je naglasio da vijećnici iz ranijih saziva Općinskog vijeća, oni koji su podržavali predložena rješenja, danas mogu biti ponosni na velike rezultate koji su učinjeni u mnogim oblastima javnog života, na značajno poboljšanim uvjetima života u Prozoru – Rami, unatoč iznimno lošem stanju u cijeloj državi. A i pred novim sazivom Općinskog vijeća je vrijeme velike izgradnje, velikih projekata infrastrukture, vjerojatno i gospodarskih uspjeha, kojima će se moći hvaliti samo oni koji budu podržavali te projekte.

Zato će biti veoma zanimljivo kako će se na početku rada novog saziva Općinskog vijeća Prozor – Rama postavljati pojedini vijećnici i pojedine grupe unutar koalicija.

A.B.Š.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar